Нов опит за продажба на имотите на фалиралата Русенска популярна каса е насрочен за 28 февруари, научи „Утро“. След два търга, на които бе продаден само един апартамент, процедурата е вече променена. Купувачи занапред ще се търсят чрез пряко договаряне. Както става ясно от обявлението на синдика Иво Траянов, към тази стъпка се преминава с разпореждане на Окръжен съд Русе, издадено на 3 януари.
Оферти могат да се подават за останалите непродадени 23 жилищни, производствени и административни сгради, магазини, ниви и други. За най-скъпия имот - триетажна жилищна сграда на ул. „Гълъбец“ 23, се искат 636 245 лева. Пазарната му оценка е 795 306, но началната му цена бе намалена поради липсата на интерес. Повечето продавани имоти дори не са в Русе, а в близки и далечни села, някои от които дори не в нашата област. Така че наплив от кандидат-купувачи за тях все така не се предвижда. 
Парите си от изпадналата в несъстоятелност каса чакат над 500 русенци, за които обаче шансовете да си ги  върнат някога все повече намаляват. Дори по балансова стойност активите на кооперацията едва достигат половината от дължимите от нея суми. А след неуспешните първи търгове вече е ясно, че вложителите трябва да бъдат доволни, ако получат по една трета от вложените пари.
В опасност са и бившите вложители в касата, извършили заменки на депозитите си срещу апартаменти. Срещу тях бяха започнати дела, целящи да се върнат продадените вече активи в масата на несъстоятелността.