11-годишната Далина Пенчева от Дойче шуле, е Най-четящото дете за 2019 година, стана ясно на специална церемония вчера в регионална библиотека „Любен Каравелов“. Далина е прочела 169 книги през миналата година, като най-много обича да чете енциклопедии и приказки. Момичето получи вчера подаръци от библиотеката и книжарниците „Хермес“ и „Сиела“, а отпечатъкът от ръката й вече е поставен в Алеята на четящите деца в библиотеката. На второ място в класацията е 8-годишният Добрин Тиханов със 144 прочетени книги, следван от също 8-годишния Йоан Петров, прочел 135 книги. 
Тази година награди получиха и най-невръстните „читатели“, които още не са навършили 6 години. Там първенец е Александър Коварщейн на 4 г., който е „прочел“ 117 книги, следван от 2-годишната Никол Цанкова и Борис Пенев на 4 г. На тях, разбира се, заетите от библиотеката книги, им ги четат майки и баби. 
Преди церемонията по награждаването зам.-директорът на РБ Силва Василева представи резултатите от 2019 година. Регистрираните читатели са били 7276, от тях под 14 г. са 3581. Най-възрастният читател е Тодор Савов, който на 21 януари ще навърши 93 години, а най-малкият - роденият на 14 ноември 2019 г. Даниел Ламбев. 
Най-четените книги в Детския отдел са „Дон Кихот“, „Хамлет“ и „Дон Жуан“, при големите класацията се оглавява от „Завръщане на острова“ на Барбара Делински, следвана от „Специална съботна нощ“ на Сандра Браун и „Произход“ на Дан Браун. От българските автори най-търсени са Владимир Зарев, Милен Русков, Георги Господинов, Венета Райкова, Весела Тотева, Здравка Евтимова и др.