Производители от региона подготвят мащабно участие на международно изложение Fruit Logistica (Фрут Логистика) от 5 до 7 февруари в Берлин, за да впечатлят посетители и партньори с вкуса и качеството на родните плодове и зеленчуци. Участието на България се организира от Съюза на Дунавските овощари в партньорство с Добруджанския овощарски съюз и с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“.
В рамките на 3 дни, най-престижното специализирано експо за пресни плодове и логистиката им ще събере в германската столица над 3200 изложители - от глобални компании до малки и средни фирми и организации от цял свят. Очакват се повече от 78 000 търговски посетители, които ежегодно посещават изложението, за да реализират пълния си бизнес потенциал в рамките на международната търговия със свежи продукти. 
„Стратегическата ни цел е развитието на конкурентоспособно производство на плодове в България, достигайки нивото на водещи производители в света. Правим го основно чрез обучение и внедряване на иновации, които са в синхрон с принципите за опазване на околната среда, но достъпът ни до международните пазари се оказва много важен за развитието на сектора. Такава е и целта на участието в изложението в сърцето на Европа - да обменим опит и да заимстваме добри практики в отглеждането и реализирането на продукцията ни, да създадем нови контакти и да затвърдим дългогодишни контакти за износ на произведените от нас качествени плодове. Известен факт е, че влошените пазарни условия правят все по-трудно постигането на конкурентоспособни цени от страна на българските производители. Секторът е застрашен от свиване и с участието ни в подобни панаири оказваме допълнителна помощ и подкрепа на родните фермери да се представят по-добре и да реализират успешно продукцията си“, каза председателят на Дунавския овощарски съюз Николай Колев. 
Според Димитричка Търпанова - председател на Добруджанския овощарски съюз, обединени за поредно изложение, производителите от двете организации ще могат убедително да покажат, че българските плодове и зеленчуци не отстъпват на най-добрите в Европа.