Парад на специализирана техника, предназначена за опазването на сигурността на русенци и за реакция при кризисни ситуации, ще премине по улиците на града в атрактивен парад. Това ще се случи на националния празник Трети март, когато ще бъде отбелязана 142-ата годишнина на Освобождението на България. 
Идеята за впечатляващото празнично шествие е била обсъдена вчера на среща в кабинета на областния управител Галин Григоров, на която е бил поканен кметът Пенчо Милков и шефовете на местните поделения на МВР, Пожарната, Гранична полиция, военното поделение и др. От тях се очаква да предоставят част от машините, с които реагират при възникнали сложни и тревожни ситуации. Тепърва ще се уточнява дали по русенските улици ще минат бетеерите на военните или други техни машини, колко пожарни и какви други автомобили ще участват. Уточнява се и маршрутът, по който ще премине техниката. 
Парадът ще бъде съпроводен от шествие с български национални трибагреници, единият от които дълъг 80 метра. Ще ги носят ученици от русенски училища. Всеки клас ще излъчи по един ученик, който заедно с родител или приятел ще носи флага на празничното дефиле. Идеята за шествието със знамената очевидно е провокирана от впечатляващата празнична колона с националното знаме на Румъния на националния празник на страната 1 декември, която бе направила силно впечатление на областния Григоров и кмета Милков преди месец в Гюргево. 
Веднага след парада пред Паметника на свободата ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите за освобождението и благодарствен молебен, а пред монумента ще бъдат положени цветя.