С ценно дарение и едно ново приятелство започва 2020 година за русенския Държавен архив. Вчера началникът на ДА Стефка Маринова посрещна създателите на сайта „Русчук.бг“, за които издирването и опазването на свидетелства за миналото на Русе също е мисия, както и за Архива. 
Гостите не дойдоха с празни ръце - те направиха първото за годината дарение на Архива. Това са документи на актьора от драматичен театър „Сава Огнянов“ Любен Попов. Покани за юбилейни представления, театрални програми на спектакли, поздравителни телеграми ще допълнят съществуващия вече фонд на артиста, ще обогатят картината на неговия личен и професионален живот. Сред тях е и телеграма от Тодор Живков, първия държавен и партиен ръководител на страната преди демокрацията, от 1959 година. Тя е по повод житейската 60-годишнина и 40-годишната сценична дейност на Попов, за която той е награден с орден „Кирил и Методий“ първа степен. Друга поздравителна телеграма съдържа сърдечни пожелания за юбилея на русенския актьор от неговата колежка Татяна Лолова. 
Любен Попов е роден през 1899 г. в Попово, в русенския театър работи през три периода от своята кариера: 1935-1936, 1944-1949 и 1952-1961 г. Тук той получава званието „заслужил артист“, тук си отива от земния свят през 1985 г. Неговата съпруга Павлина Попова, също актриса, предава лични документи и снимки в Архива, където оформят негов фонд. 
От Архива благодарят на екипа на вестник „Утро“, тъй като именно статия за Любен Попов във вестника от август 2019 г. е станала поводът за вчерашното дарение от „Русчук.бг“. Статията на специалистката от ДА Таня Великова бе по повод 120-ата годишнина на Любен Попов.