Макар че от известно време граждани ползват пешеходния надлез над бул. „България“, а вандали дори успяха вече да го потрошат, съоръжението все още се води строителен обект. То не е въведено в експлоатация, като се чака акт 15 (констативен акт за установяване на годността за приемане на строежа). 
Монтираната асансьорна уредба също още не работи, тъй като в момента е в ход процедурата по техническото й освидетелстване. Това съобщиха за „Утро“ от общината. След като асансьорът бъде пуснат, ще се осигури и достъп на хора в неравностойно положение и майки с колички, решили да използват надлеза. 
В пешеходния мост беше изградено и видеонаблюдение с цел да не се допуска вандализъм. Това обаче не беше постигнато, тъй като още преди пасарелката да заработи, вандали я потрошиха. Погромът беше извършен в периода 29 декември - 2 януари, когато неизвестни извършители потрошиха част от дограмата и надраскаха стените и информационните табла.
За вандалската проява кметът Пенчо Милков съобщи във фейсбук и след публикацията му последва лавина от гневни коментари. Полицията беше уведомена за хулиганския акт и се извършват действия по установяване на нарушителите. От около година видеонаблюдението работи частично, а в момента продължават тестовете на камерите.
Нанесените щети от вандалската проява се възстановяват от изпълнителя на строително-монтажните дейности за негова сметка, тъй като обектът е строеж, който не е предаден от изпълнителя на възложителя, казаха още от администрацията. Оттам посочиха, че съоръжението е от изключителна важност за живеещите в „Чародейка“ и „Родина“, тъй като осигурява бърза и безопасна пешеходна връзка между двата квартала.
Както е известно, изграждането на важния надлез е част от втория етап на големия транспортен проект на общината по оперативна програма „Региони в растеж“, който беше защитен по време на втория кметски мандат на предишния кмет Пламен Стоилов. Изграждането му струва 1 142 128 лева. 
За пореден път от общината призовават гражданите, ако станат свидетели на вандалски прояви, незабавно да сигнализират на тел. 112 и на електронната поща на общината.