Вече няколко години вземам от хранителните помощи и много съм доволен. Ние сме четиричленно семейство и тези храни ни стигат за около два месеца и ни помагат да вържем бюджета вкъщи през зимните месеци, разказа 80-годишният Иван Жеков, който бе сред първите русенци, които вчера получиха хранителни пакети от доброволци на БЧК в традиционния им пункт в бившия хлебозавод. Те са осигурени от социална програма на Европейския съюз и съдържат брашно, олио, боб, спагети, консерви, конфитюр и други храни от първа необходимост.
Общото им тегло е около 25 кг и се налага повечето от възрастните хора, които преобладават на опашката, да помолят близък или съсед за помощ при пренасянето им.
По стотина социално слаби русенци получават всеки ден полагащите им се продукти. По списък право на такива имат 3900 души и за повечето те са ценна и навременна помощ в средата на зимата, когато сметките за отопление посягат на парите за храна.
Кампанията ще продължи до средата на февруари, съобщи Десислава Дивчева от БЧК, която оговаря за нейното провеждане.
Доброволците на хуманитарната организация казват, че раздаването на пакетите върви организирано, но има сигнали, че някои от получателите продават продуктите, защото предпочитат пари пред храна. Все пак тя не става нито за пиене, нито за пушене, нито за плащане на сметката за мобилен телефон.