С нови интересни планове започват 2020 година един русенец в Кувейт - кларинетистът Преслав Петков, и неговата съпруга, сопраното Анна Карадимитрова. Преслав и Анна, които вече 16-а година се радват на успешна преподавателска и изпълнителска кариера в арабската страна, от няколко години са прибавили към богатото ветрило на своите разнообразни дейности и една много важна и ценна мисия. Двамата музиканти са се заели да проправят пътека за българското изпълнителско изкуство в Кувейт и да покажат мощта и чара на музиканти и композитори в различните жанрове. 
Щастлив съм, че успяхме да развием идеята „Български музикални вечери в Кувейт“, нашите инициативи в тази посока са вече 13 и не можем да не се радваме, че всички те са направили впечатление, разказа специално за „Утро“ Преслав. Само преди месец двамата с Анна отбелязаха 5-ата годишнина от първия концерт от поредицата, която сами организират и за която канят именити гости от родината. 
Миналата 2019 година за нас с Анна беше специална 
- навършиха се 20 години, откакто сме заедно, отбелязахме 15-ата си година в Кувейт и празнувахме малкия юбилей на идеята за българските музикални вечери, каза Преслав. 
Сега той припомня част от българските концертни вечери, които според представители на Центъра за арабска култура са най-посещаваните и очаквани с голям интерес концерти в Кувейт. По специалната покана на центъра „Дар ал Атар ал Исламия“ (Дом за Ислямско наследство) Преслав и Анна организират през 2017 г. поредна джаз вечер, като канят пианиста Васил Спасов, тромпетиста Венцислав Благоев и тромбониста Минчо Томанов. Вечерта се превърнала в истински празник както за присъстващите в залата българи, така и за 
кувейтски меломани, чужди посланици и дипломати
Следва организираната пак от русенеца и съпругата му мини седмица на българската култура в Кувейт с два концерта - класика с много българска музика и рок вечер с Б.Т.Р. Тази група е специална за Преслав и Анна. Един концерт на изпълнителите на „Хей, момиче“ в Русе всъщност става химическият реактив, който показва на младото сопрано от Русенската опера и оркестранта, че са орисани да бъдат заедно. 
Рокаджийската вечер на Б.Т.Р. в Кувейт е втора по рода си след гостуването на група „Фондацията“, което пък е първият български рок-концерт в тази държава. Тя преминава изключително емоционално в българското посолство, където събитието събира и много чужденци. 
През 2018-а продължихме да развиваме идеите на формата, продължава Преслав Петков. „През март поканихме за участие двама прекрасни актьори от Театъра на армията - Иван Радоев и Добрин Векилов-Дони, с пиесата „Детектив“. И това беше първата постановка в Кувейт на български театър. А през май в нашата класическа музикална вечер участваха тенорът Бойко Цветанов и пианистката Мариана Мирчева. По-късно ни гостува мандолинният квартет „Сезони“ на Славчо Николов, който също предизвика фурор. Оказа се, че нашата мандолина е много близка по звучене до тукашния традиционен инструмент оуд. 
Двама кувейтски композитори написаха специално за нас две пиеси
които изпълнихме в концерта наред с композициите на Славчо, и български народни хора. Впрочем, този проект през лятото на 2019 г. получи покана и от фестивала „Огненият Дунав“ в Тутракан, а се надяваме да можем да го представим и пред русенска публика“, казва Преслав Петков. 
Преди година Преслав и Анна подготвили с кувейтската музикална формация „Ахмади Мюзик Груп“ съвместна продукция „Вечери с музиката на Моцарт“ в престижната зала на културен център „Джабер Ал Ахмад“, или както я наричат още „Опера Кувейт“, с 1000 места. Участвали оперни солисти, които русенци добре познават - солистката на Русенската опера Андреана Николова и тенорът Николай Моцов заедно с Анна Карадимитрова. Самият Преслав солирал в първата вечер, втората вечер солото било на първия кларинетист на Софийска филхармония Михаил Живков. В сборния оркестър на продукцията имахме 10 гост-оркестранти от България, уточнява Преслав. 
През миналия май реших да създам едно трио, тъй като тук много ми липсва камерната музика, казва той. Триото с название „Хармония“ включва сопраното Анна, пианистката от Полша Кинга Мастернак и самия Преслав с кларинета. Още с първите концерти триото е забелязано и получава покани за участия - в празниците на посолството на Швейцария, в Полша за националния празник. Пак през 2019-а 
русенецът поканил за концерт кларинетистът от Швейцария Фабио ди Казола
с когото Преслав се започнал в Русе на фестивала „Алегра“. Двамата направили емоционална вечер, наречена „Дуо кларинети“, а също и първия в Кувейт майсторски клас по кларинет с музикант от ранга на ди Казола. 
„Тази година предстоят не по-малко вълнуващи събития от афиша на Българските музикални вечери. Подготвяме самостоятелен рецитал на трио „Хармония“, освен това приехме отново поканата на културния център „Дар ал Атар“ за нова джаз вечер“, разказва Преслав Петков. Пред заинтригуваната от този жанр кувейтска публика ще се представят Милица Гладнишка, тромпетистът Михаил Йосифов, пианистът Васил Спасов, басистът Борис Таслев. Вечерта е замислена като среща на класиката и джаза. Милица ще представи джаз пиеси, а Анна оперна музика, пояснява русенецът. Това събитие вече се очаква с огромен интерес и нетърпение, получаваме многобройни запитвания от публиката, което за нас е много точен маркер за смисъла от нашата работа, казва Преслав Петков. И признава, че е щастлив, щом като и на хиляди километри от Русе и София българската музика звучи и се цени високо. А той и Анна понякога си дават сметка, че докато правят това, което най-много обичат - да свирят и да пеят, всъщност превеждат най-човешките трепети, радости и пориви на универсалния език на музиката - езика на толерантността и уважението.