Частни имоти, превърнати в нерегламентирани сметища, тормозят жителите на Русе. В квартал Средна кула се стигна и до заплахи за убийство след направена забележка от страна на възмутени съседи. Институциите трудно се справят с проблема там, където собствениците на имотите не желаят да ги почистят.
Огнян Иванов има две красиви къщи в Средна кула, в които да се радва на тишина и спокойствие. От няколко години обаче гледката от прозореца му е кошмарна. Имотът, който се намира между двете сгради, е превърнат в сметище от собственика му.
„Някакви такива неща, които са нито за употреба, нито за вторични суровини, просто боклуци. Харесват му явно на човека и си ги прибира и си ги складира и си гният, както виждате, тук има плоскости, врати стари, седят с години, матраци, гният, миришат“, казва Огнян Иванов.
Мъжът многократно е опитвал да разговаря със съседа си, който накрая е заплашил с убийство детето му.
„Заплаши, че ще го коли с ножчето и че ще коли кучето, ние имаме куче и го разхожда детето всеки ден. За детето е страшен стрес - когато излиза, се оглежда да не е тук, сънува кошмари“, възмущава се Огнян Иванов.
Той е подал жалба в полицията, която разследва случая. От общината са правили няколко проверки, нарушителят е бил глобен и дотам, тъй като имотът е частен и институциите нямат повече правомощия. И това не е изолиран случай.
„Всичко, което можем да направим, сме го направили - проверка, предписание, акт, наказателно постановление, събиране на самата глоба. И оттам нататък в частен имот ние нямаме право да влизаме и да почистим частния имот на човека, тъй като е незаконосъобразно“, казва началникът на общинския отдел „Екология“ Василена Николова.
Освен екологичната опасност, боклуците създават опасност и от пожар. Къщата в превърнатия в сметище имот в Средна кула е била изпепелена и затова собственикът й не живее там, а я ползва като бунище. Емблематичен е друг подобен случай в Русе, когато къща на бул.“Бозвели“ изгоря, а собственикът й загина в огъня под купищата от боклуци. И там е имало многобройни жалби и наложени глоби, но тъй като проблемът е бил в частна собственост, институциите са се оказали безсилни и тормозът за съседите е продължил до момента, когато пожарът е унищожил всичко.