Първите за годината пациенти с грип са регистрирани в Русе, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От възприеманото от някои като безобидно, но всъщност опасно заради възможните тежки последици заболяване са засегнати три деца на 3, 8 и 11 години, както и 36-годишна жена, пристигнала по Нова година от чужбина. Изследване в Националната референтна лаборатория е установило при децата вируса Н1N1, предизвикващ т.нар. свински грип или тип А. Жената е с била с грип тип Б. Та вече е излекувана и се възстановява у дома. Вкъщи е и 11-годишното дете, останалите две са на лечение в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“. 
В отделението са приети и 30-годишна жена и 3-годишно дете със симптоми на грип - висока температура, болки в ставите и мускулите, хрема и суха кашлица, но все още вирусът не е потвърден.
Заразата се предава по въздушно-капков път, припомниха инфекционисти и препоръчаха децата и възрастните да се въздържат от групови събирания в затворени помещения, а ако около тях има кашлящи и кихащи, да се отдръпнат настрани.
Русе е петият град в страната с установен грип след София, Бургас, Сливен и Смолян.