В понеделник на Голямата сцена в Доходното здание екип на драматичен театър „Сава Огнянов“ ще въвлече публиката в едно драматично, но както всички се надяват, пречистващо театрално приключение. Сред впечатляващия със строгата си изразителност декор ще оживеят драматичните и експресивни сцени от един несправедливо позабравен роман на Антон Страшимиров - „Хоро“. Сценичната адаптация и постановката са на режисьора Петър Денчев, който репетира с русенските актьори от ноември. Според него темата за насилието, което води до нравствено изкривяване, трябва да излезе от зоната на табуто. Страшимиров не пощадява никого в своя текст, аз не пощадих никого от актьорите и екипа, докато подготвяхме спектакъла, каза вчера на пресконференция Денчев. 
Едно от прекрасните неща, които ни се случиха, бяха репетициите - репетирахме, както се репетира, каза Венцислав Петков, който играе ролята на кмета Нако. Благодарен съм на Петьо, че се върнахме към онзи продължителен процес на работа, който позволява да се заровим в детайлите, да осмислим и да вникнем в този смисъл, добави той. Богатата палитра на нашия театър дава възможност да се изгради такова представление, каза Косьо Станев /Дядо Рад/, а Кадри Хабил /околийския началник Сотир/ призна: „Много хубаво се работи с Петър, но после много трудно се излиза от това“. 
Сценограф е Петър Митев, а хореографията на танците е подготвил Богдан Донев. 
В ролите публиката ще види още Ивайло Спасимиров /Гнойнишки/, Кристиана Ценкова /Мичето/, Александър Узунов /Иско/, Мариана Крумова /Карабельова/, Крум Берков /Ячо/, Ясена Господинова /Софка/ и др.
Втората премиера на „Хоро“ ще бъде на 15 януари. Директорът на театъра Орлин Дяков съобщи, че на 10 февруари ще се състои втората русенска театрална премиера - „Когато ни купят индийците“ на Себастиен Тиери с участието на Михаил Билалов, Николай Урумов, Таня Цветкова и Ралица Константинова. Дяков каза също, че в момента Теди Москов работел по сценария на „Редки тъпанари 2“ и припомни, че „Редки тъпанари“ на 19 януари ще има своето 101-во представление. Ние поставяме национален рекорд - няма друг театър като нашия, който да има три спектакъла с над 100 представления, каза Дяков. И уточни: „Това са „Помощ, жена ми е луда“ /играно 150 пъти/, „Министърът женкар“ /96 пъти, до пролетта ще станат 100/ и „Редки тъпанари“.