Основната цел на проекта за подмяна на печките на дърва и въглища с алтернативни отоплителни уреди е намаляването на фините прахови частици. С реализиране на пилотната част и подмяната на 80 уреда ще се постигнат 1,2 тона на година по-малко фини прахови частици, а с втората част - която ще обхване други 1388 домакинства - още 20,89 тона/годишно. Това заяви на пресконференция вчера заместник-кметът по комуналните дейности Димитър Недев, като обясни, че подаването на заявления за кандидатстване по проекта започва на 15 януари и ще продължи до 16 март. Заявленията ще се приемат в сградата на т.нар. малка община на ул.“Олимпи Панов“ 6, между 15.30 и 19.30 часа на ет.2, стая 13.
Проектът по програма „Лайф“ е на стойност 3 милиона лева, като съфинансирането от страна на общинския бюджет е в размер на 40%. Сметките досега показали, че за всяко семейство ще бъдат отпускани около 2000 лева за подмяна на уредите за отопление. Целта е домакинствата, които използват замърсяващите въздуха печки на дърва и въглища, да бъдат подпомогнати с уреди за екологично отопление. Това ще са основно камини и уреди на пелети и газ.
Сред основните изисквания към кандидатите е да живеят в някой от петте предварително очертани района, в които ще се изпълни проектът. Първият включва централните улици, известни като „Войводите“ до бул.“Придунавски“, ул.“Майор Атанас Узунов“, ул.“Богдан войвода“ и бул.“Фердинанд“. Вторият обхваща широкия център - улиците, заключени между „19 февруари“, „Николаевска“, „Сент Уан“ и „Пристанищна“. Трети е кв.“Ялта“ и малките улички в т.нар. Жабешко, където има много къщи и дежурно се носи миризма на печки. Включен е и жк“Родина 2“ при улиците „Чипровци“, „Тича“, „Згориград“ и „Шипка“, където отново целта е да се обхванат къщите. Последен е районът на жк“Дружба 2“ и ул.“Мальовица“, където също има концентрация от къщи.
От общината увериха, че поредността за подаване на документи няма значение, затова призоваха гражданите да не бързат още на 15 януари да кандидатстват, за да не се стигне до скупчване на хора и опашки. Обърнато бе внимание, че всеки желаещ да получи нов уред за алтернативно отопление, трябва да е регистриран официално на адреса, за който подава заявление. Същото важи и за декларираните членове на домакинството. Ако желанието е за отопление на газ, задължително е представянето на становище от „Овергаз“. Две седмици след крайния срок за кандидатстване ще бъде изнесен списък с одобрените семейства и техните стари печки, които замърсяват въздуха, ще бъдат премахнати и рециклирани от общината.
В момента тече подготовка на обществената поръчка за закупуване на 80-те камини и алтернативни уреди, като идеята на общината е за следващия отоплителен сезон одобрените домакинства да са оборудвани с нови инсталации за отопление. Ще бъдат закупени и нови две станции за замерване на качеството на въздуха, които ще се поставят в някои от обхванатите райони. Проектът е за срок от 6 години и ще продължи до 2024 година.
Предварителните анкети и проучвания са показали, че около 1000 домакинства имат интерес към подмяна на отоплителните си уреди.