Два антидекубитални дюшека, предотвратяващи чрез масажиране отварянето на рани при залежаване, дариха вчера младежи от „Интеракт клуб Русе“ към „Ротари клуб Русе“ на отделението за палиетивни грижи в Комплексния онкологичен център. Парите за тях са събрани от коледен благотворителен базар в Мол Русе. 
Средствата бяха 300 лева, но аз успях да уговоря фирмата производител да ни продаде два дюшека за тази сума, като се има предвид, че само единият струва 250 лева, уточни управителят д-р Камен Кожухаров и благодари за жеста. 
Помпите на тези дюшеци са пластмасови, бързо се амортизират и не подлежат на ремонт. Те обаче са жизнено необходими за падналите на легло хора, чиито гърбове се израняват от обикновените дюшеци и това допълнително утежнява и състоянието им, и лечението им.
В момента отделението разполага с девет специализирани дюшека за финансираните от Здравната каса 12 легла, така че засега това количество е достатъчно. Нуждата от нови обаче винаги е належаща, тъй като един антидекубитален дюшек издържа не повече от 2-3 години, посочи д-р Кожухаров.