„Тотално разбиха психиката на детето ми! Представяте ли си как се чувствам, когато тя ми казва през сълзи: „Мамо, моля те, не искам повече да уча тук! Какво й направих на госпожата?!“. Аз не съм скандалджийка. Но и няма да допусна да травмират детето ми“. Това разказа за „Утро“ русенката Галя Димитрова. 

През есента нейното момиченце тръгнало на училище в първи клас в бележитото русенско училище „Христо Ботев“.
„Имахме и други варианти, но избрахме точно това училище, което е с такава история“, обяснява майката.
В началото на декември класната на момиченцето излиза в болнични и я замества нейна колежка, Бисерка Петрова. 
По думите на майката още в първите дни на заместването й госпожата си изпуска нервите и удря по главата първокласничката, защото неправилно била оцветила „звукови модели“.
У дома разбрали за инцидента след около седмица, когато завели детето на лекар, тъй като започнало да се буди нощем с писъци и болки в стомаха.
„След множество прегледи ни казаха, че проблемът е психически, тогава разговаряхме у дома и дъщеря ни разказа какво се е случило в часа“, каза Георгиева.
Момиченцето разказало също, че госпожата често вика, обижда ги, не ги пуска да отидат до тоалетната, в междучасията не им позволява да излизат в коридора, а ги кара да седят тихо в класната стая.
„Написах жалба до директора и отидох в кабинета му да му я предам. Той ме посрещна с: „Ма какво ме занимавате! Имам си приемно време - всеки четвъртък! Оставете жалбата в деловодството!“. След това имах среща с една от заместник-директорките. Тя беше много мила и мило ми намекна, че детето ми лъже. В крайна сметка госпожа Бисерка Петрова вече не замества класната, дойде друга учителка. Тя обаче също започна да се заяжда с моето дете - заради моята жалба. И взехме решение да сменим училището“, разказа майката.
Според нея и други деца били потърпевши от грубо отношение от учителките, но родителите не смеели да се оплачат. Галя Димитрова обаче е на мнение, че подобно отношение не бива да се прикрива, защото нанася непоправими поражения върху детската психика. Неудовлетворена от това, че ръководството на училището според нея не реагира адекватно на проблема, вчера тя е подала жалби за случая в Регионалното управление на образованието, в общината и в Министерството на образованието.
Потърсихме директора на емблематичното някога русенско училище „Христо Ботев“, известно като Първа мъжка гимназия, дала на България плеяда от звездни имена. Телефонът на Теодор Коцев в гимназията, който е посочен на сайта на училището, е изключен. Не отговарят и други номера от карето на сайта в рубриката „Контакти“. А най-отгоре се мъдри надпис с червени букви: „!!!Посочените служебни стационарни телефони са изключени от мрежата, поради текущия ремонт в сградата на училището“.
Както е добре известно, въпросният ремонт приключи преди доста време и Теодор Коцев заедно с представители на властта тържествено преряза лентата на мащабното обновяване на сградата /което окичи с пвц дограми прозорците на сградата паметник на културата, но нейсе!/. Защо телефоните още са изключени - не е ясно.
Не открихме на сайта и информация кога и от колко до колко е приемното време на Теодор Коцев /нямам спомен друг училищен директор да е въвеждал „приемно време“, все едно работи на чиновническо гише/. 
Поради това не успяхме да разберем какво е мнението на школското ръководство по случая с пострадалото дете. 
Началникът на РУО Росица Георгиева съобщи в сряда, че при нея не е постъпвала жалба от майката, но тя научила за случая и повикала директора Коцев на разговор. Той я уверил, че няма такъв инцидент. Запазваме си правото да потърсим шефа на РУО отново, след като и там пристигне жалбата на Галя Георгиева. 

Етичен кодекс
На сайта на гимназията открихме публикуван 6-страничен „Училищен етичен кодекс на работещите в СУ „Христо Ботев“. Измежду останалите хубавини, които се изреждат в него, член 3 от раздела „Основни положения“ гласи: „Всяко дете има право на закрила срещу нарушаващи неговото достойнство методи на възпитание, физическо, психическо или друго насилие или форми на въздействие“. Какво ли трябва да означава това?