Тази вечер в Русенската опера ще се вдигне завесата за нова постановка на една от изключително красивите драматични творби на Джузепе Верди - „Трубадур“. Режисьор е Орлин Анастасов, а на диригентския пулт ще застане Владимир Бошнаков. В главните роли публиката ще види Добромир Момеков като Граф ди Луна, Борис Луков като Манрико, Йоана Железчева като Леонора и Андриана Николова като старата циганка Азучена, майката на трубадура, дал заглавието на произведението. 
По този повод историчката Веселина Антонова, която изследва и подрежда архива на Русенска опера, сподели една от своите находки. Става дума за автограф и снимка на мецосопраното Зенаида Пали - румънска оперна звезда със световна известност. Пали е гостувала на русенска сцена и е гастролирала именно в „Трубадур“, в постановката от далечната 1963 година. Спектакълът с нейно участие като Азучена е бил на 24 ноември, а самата 
Зенаида Пали е останала очарована от „много талантливия ансамбъл“ 
на Русенската опера. Това първо гостуване на Пали на сцената в Русе е последвано от множество нейни гастроли в България, обясни Веселина Антонова. 
Зенаида Пали е родена на 10 юни 1919 година в Букурещ. През 1945 г. завършва Букурещката консерватория и става солистка на Театъра за опера и балет в румънската столица. Нейният силен глас и мекия благороден тембър, както и впечатляващият сценичен темперамент я правят желан гост на различни европейски оперни сцени. Смята се за една от най-добрите изпълнителки на партията на Кармен от прочутата опера на Жорж Бизе. Сред ролите, които я правят известна, са Сфинксът в „Едип“ на Енеску, Ваня в „Иван Сусанин“ на Глинка, Кончаковна в „Княз Игор“ на Бородин, Азучена и Амнерис в „Трубадур“ и „Аида“ на Верди, Адалжиза в „Норма“ на Белини. 
През 1962 година получава званието народна артистка
на Социалистическа република Румъния. Фактически, в Русе тя идва вече именно като народна артистка. 
Веселина Антонова подготвя малка изложба с архивни материали, която ще бъде подредена тази вечер при премиерното представяне на „Трубадур“. Постоянно излизат много интересни и любопитни материали, свързани с историята на Русенска опера, каза тя. Ще бъде подготвена мащабна изложба с голяма част от тях, която ще бъде подредена при откриването на научна конференция, посветена на юбилейната година на операта. Научният форум ще се проведе през април, след Великденските празници. 
Научен ръководител ще бъде Елисавета Вълчанова-Чендова 
от Института по изкуствознание, снаха на едно от големите имена на русенски интелектуалци - Георги Чендов, автор на книгата „Когато Русе беше Русчук“. Конференцията ще има и второ посвещение - на 100-годишнината от рождението на Чендов, която се отбелязва през 2020 г.
Форумът ще има три секции - изкуствознание, архивни документи и материали, персоналии. Специално за участие в третата секция бихме искали да поканим наследници на основателите на Русенската опера, както и потомци на хората, които имат голям принос за развитието на оперното дело в Русе, каза Веселина Антонова.