Капитанът на „Дунав“ Мартин Ковачев изненадващо прекрати договора си с клуба. Това е станало по взаимно съгласие, обяви на първата тренировка изпълнителният директор Огнян Цветанов. След тази неочаквана новина „Утро“ се свърза с Ковачев.

- Мартине, защо се стигна до тази развръзка?
- Прекратяването на договора има предистория. Когато трябваше да получим заплати за ноември и декември, разбрах, че служителка в клуба се обаждала по телефона, за да уведоми момчетата, че ще вземат възнагражденията си. Аз, Любо Николов и Ахмед Ахмедов не бяхме информирани. Пълно мълчание по наш адрес! Веднага ми светна червената лампичка - в традицията на президента на клуба д-р Симеон Симеонов е да пести от футболисти, които няма да играят повече за отбора. По тази схема се действа преди всяка зима и преди края на първенството. Помните ли, че през миналата година ни бе обещано тържествено - ако отборът остане в групата, ще получим всички премии накуп? Всъщност, стана съвсем друго - Божо Васев, Петър Патев, Светослав Ковачев, Христо Попадийн, Красимир Станоев, Станката Антонов не взеха и стотинка от тези бонуси. Обяснението беше, че имало някакви проблеми с банката и че най-добре би било парите да бъдат дадени на първата тренировка преди новия сезон. Трябва да си много глупав, за да не разбереш, че тези момчета нямаше да получат нищо. И не получиха не само защото си тръгнаха. Никой не бяга от хубавото. Потресен съм как човек като д-р Симеонов, при това хуманен лекар, може да постъпва по този начин. Той не зачита ничие достойнство. Когато напуснах „Дунав“ преди години, не ми плати последната заплата. Като се върнах, ми обясни, че бил обиден. В интерес на истината, тогава взех онова „забравено“ възнаграждение.    
- Какво стана с твоите последни заплати сега?
- Моите заплати ли? Оставих ги на разположение и за здраве на клубното ръководство, ако въобще има такова. Живи и здрави да са, да ползват и премиите ми. Когато разбрах накъде отиват работите, пожелах да си тръгна, защото не съм човек, който ще търпи подигравки. И, представяте ли си - поискаха да върна екипировката. Сигурно не знаете, но ни наложиха авансово да влезем с депозит от 250 лева за тази екипировка. И този номер не е от вчера. Връщаш екипировката, връщат ти парите. Аз не знам такъв случай в България. И какво направих - отказах се от заплатите, но запазих екипа. Това е.
- Ти потърси ли контакт с д-р Симеонов?
- В края на декември му звънях два пъти, но той не ми вдигна телефона.
- На първото занимание през тази година д-р Симеонов каза, че дошъл на базата в „Здравец“ като фен и сред приятели и че няма какво да коментира. Какво е твоето обяснение?
- Какъв фен, той си е дeйстващ президент на книга и на дело! Пуснал е напред Огнян Цветанов като пионка и разиграва всички. Като фен ли дойде на мача с „Ботев“ /Пловдив/, преди който стана ясно, че „Левски“ и ЦСКА се интересуват от Ахмед Ахмедов-Мечо! Защо след мача качи Мечо на колата си? Защото имаше интерес от неговата продажба. Такива некоректни отношения не могат да се опишат. Където има интерес, е президент на клуба, когато няма - е фен. Питайте Мечо дали получи последната си заплата и премиите. А това момче, дошло без стотинка от „Поморие“, изкара пари на „Дунав“.
- Как виждаш пролетната кампания на отбора?
- С 10, 11, 12 футболисти ще е изключително трудно. Освен това не виждам как може да се постигне добра форма без специална подготовка при нормални условия. Знаете ли, че през есента имаме само няколко тренировки на основния терен в „Здравец“? Голямо пазене го пазеха това игрище по нареждане на Доктора. Той държеше да тренираме на изкуствения терен. А там е „прекрасно“ - останахме без колене и кръст. Наясно ли сте как правехме възстановяване? С игра на... волейбол в залата. Говорим за професионален клуб в елитната лига.
- Виждаш ли начини и хора, които могат да измъкнат клуба от тази кома?
- Първо, много се надявам, че по силата на публичното си обещание д-р Симеонов ще предостави клуба и базата безвъзмездно на инвеститор, който заяви интерес към „Дунав“. Доколкото знам, такъв интерес е имало преди Нова година. Защо не се е получило, не знам. Човек, който може да помогне реално на клуба, е Димитър Димитров-Кулеманс. Той е помагал и преди, и то неведнъж.
- А ти в каква посока ще поемеш?
- Тръгвам за Македония към „Гьорче Петров“. Треньор на този тим е Наджи Шенсой, с когото съм работил и преди. Още не съм подписал договор, но съм се разбрал за всичко. За мене „Дунав“ е затворена страница. Дадох каквото и колкото можах. Пожелавам на момчетата да са здрави и да се преборят за мястото си в лигата. 
Б.р.: Президентът на ПФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов е категоричен от есента на миналата година, че повече няма да коментира процесите в клуба. Верен на принципите на равнопоставеност, „Утро“ му предоставя възможност за отговор по повдигнатите от Мартин Ковачев въпроси.