Какви суровини се горят в инсталацията на ТЕЦ-Русе вече наблюдават в реално време през компютрите си експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Задължителният достъп от разстояние до дейността на „Топлофикация“ вече е осигурен онлайн като софтуерът позволява да се преглеждат и минали периоди, а не само случващото се към момента.
Изграждането на системата за видеонаблюдение бе изискано чрез Закона за чистотата на атмосферния въздух. Подобен софтуер е задължителен за оператори на инсталации с топлинна мощност над 20 мегавата като за Русенска област в тази графа попада единствено ТЕЦ. Заводът има право да използва твърди горива и биомаса.
Именно ТЕЦ често е спряган за виновник за лошото качество на въздуха, носещите се миризми и извиващите се пушеци от комините му. Почти всеки ден в интернет валят оплаквания и обвинения към завода, но проверките неизменно сочат, че нарушения и поводи за притеснение няма. Предстои да стане ясно какво ще покаже и мониторингът в реално време.

23 сигнала подадени от граждани за месец

23 сигнала за замърсявания, задимявания и други екологични заплахи е получила през целия декември РИОСВ. Едва 4 от тях са отчетени като основателни.
През последния месец на миналата година експертите са извършили 52 проверки, 36 от които извънредни. В 18 от тях са открити нарушения и са издадени предписания за отстраняването им.
За месеца от глоби и санкции инспекцията е събрала близо 32 000 лева.