Българският паспорт продължава да бъде един от най-привлекателните в света. С него могат да бъдат посетени без виза 171 държави по света. Това ни нарежда на 18 място в глобалната класация на швейцарската фирма Henley & Partners за 2020 г.

Рейтингът е изготвен в съответствие с броя на дестинациите, до които притежателите на съответните паспорти имат безвизов достъп.

Класацията се оглавява от Япония, чиито граждани могат да посетят безпрепятствено 191 държави. На второ място е Сингапур – 190 държави, а третото място е отредено на Германия и Южна Корея, чиито граждани могат да посещават безвизово 189 държави.

България дели 18-тото място с Обединените арабски емирства. Преди нас от балканските страни са само Румъния, която е 17-та и чийто паспорт позволява да се посетят с една държава повече – 172, и Гърция – 8 място със 184 страни.

Класацията се основава на ексклузивна информация на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), която поддържа най-голямата и най-точна база данни за пътуванията. Тя е актуализирана с текущи проучвания на изследователския отдел на Henley & Partners.