В три села в Ценовска община спазиха традицията да вадят кръста от студените води на реките на Йордановден. 
В Ценово празникът започна с литургия в храма „Св.Петка“, а след това шествието се отправи към брега на Янтра. Там беше накладен буен огън, а общинският съвенник Цветан Иванов посипа в Янтра пръст от брега на свещената река Йордан. Водите на Янтра направо закипяха, когато под стария мост навлязоха 12 млади мъже и момчета с народни носии, за да извият ледено богоявленско хоро. След това отец Антон хвърли кръста в най-дълбоката част на реката, а пръв до него достигна 23-годишният Павлин Петров, който за първи път участва в спасяването на кръста. Кметът на общината д-р Петър Петров връчи награда на победителя икона, парична премия и подаръци. Премия получи Павлин и от местното читалище. 
В Долна Студена кръстът бе спасен от 31-годишния Велизар Христов. Той бе по-бърз от останалите четирима, скочили в Янтра. Велизар, който за първи път се впуска в надпреварата, също бе награден от общинския кмет д-р Петър Петров.
В Новград разпятието бе извадено от реката от 24-годишния Светлозар Андреев, който за пета година е щастливецът, докоснал се първи до кръста във водите на Янтра.