Бали с отпадъци са складирани в двора на леярната на фирма „Билбобул“ до Дунав мост, а от разстояние се вижда, че грамадните пресовани кубове са разкъсани и десетки чайки и гларуси ги нападат в търсене на храна. 
В светлината на разкритията за тонове смет, пакетирана в Италия и внесена в България, наличието на бали в Русе поставя въпроси, чиито отговори потърсихме от РИОСВ.
Доколкото ми е известно, „Билбобул“ е обявена в несъстоятелност, каза главният експерт в РИОСВ Рени Петрова. 
Балите принадлежат на фирмата „Екоуниверс“ и са разположени на територията на предприятието „Напорни тръби“, която „Екоуниверс“ ползва с договор за наем. Тя внася от Германия сортирани пластмасови отпадъци, които тук измива и преработва в гранули, а тях отново изпраща в Германия, разказа Рени Петрова.
Тя увери, че няма причина за притеснение, тъй като самите внасяни отпадъци са чисти, а на място се използват пречиствателни съоръжения, които допълнително гарантирали, че не се отделят замърсяващи компоненти при преработката. 
„Екоуниверс“ имат всички разрешителни, проверявани са през март 2019 година и не са установени отклонения от разрешените технологии, посочи Петрова. 
Справка в търговския регистър показва, че „Екоуниверс“ ЕООД е регистрирана през октомври 2017 година в София на адрес в елитния район „Оборище“, на бул.“Мадрид“. А неин едноличен собственик и управител е Емил Божидаров Йотов, синът на кмета Божидар Йотов, управлявал Русе от 2005 до 2011 година. 
В бранша „Екоуниверс“ има репутацията на пример как боклукът може да е чист бизнес. Фирмата спазвала безкомпромисно всички правила, норми и изисквания, в това число и на екологичното законодателство.
Загадка остава единствено какво намират да кълват гларусите в пластмасовите отпадъци, та чак да разкъсат опаковката на балите.