Срокът за ликвидация на „Тежко машиностроене“ да се удължи с още една година до 31 декември 2020 г., ще гласуват акционерите на отдавна неработещото дружество на 10 януари. Според обявлението на ликвидатора Христо Моллов, то ще се проведе в София, където преди година и нещо бе изместено седалището на фирмата. Така че и тази година вероятно единственият присъстващ на събранието ще бъде представителят на Държавната консолидационна компания. Досадни за държавата акционери от Русе, които да задават въпроси какво става с парите им, едва ли ще има. Няма и никакъв смисъл те да бият път до столицата, тъй като е пределно ясно какво се случва с липсващите от сметките на фирмата милиони - абсолютно нищо.
Удължаването на срока за ликвидация с още една година, през която само да се тупа топката, е филм, който гледаме вече няколко години. От ликвидацията на „Тежко машиностроене“ бяха получени над 4 млн. лева, които трябваше да бъдат разпределени между акционерите. Ликвидаторите обаче протакаха нещата, докато милионите останаха блокирани на депозит във фалиралата Корпоративна търговска банка. Сега за да получат акционерите парите си, трябва да приключи събирането на дълговете и ликвидацията на КТБ. За което вероятно ще трябват доста повече години, отколкото тези за ликвидирането на КТМ. 
Пет години след фалита на банката, през миналата година синдиците на КТБ направиха първото плащане към кредиторите на банката. В списъка бе и „Тежко машиностроене“, което трябваше да получи 172 628.18 лева. Това бяха под 4% от депозираните на влог в Корпоративна търговска банка 4,392 млн. лева. Тези пари вече трябва да са по сметките на ликвидиращото се дружество, но вероятно ще останат за заплатата на ликвидатора и заплащане на данъци и такси към държавата. Точка за разпределянето им между акционерите в дневния ред на общото събрание все така продължава да липсва.