4 януари е ключова дата в най-могъщия, най-противоречивия, най-безмилостния и най-процъфтяващия бизнес в света - оръжейния. На този ден през 1847 година Самюел Колт продава първия си револвер на правителството на САЩ.
Днес името на родения на 19 юли 1814 г. в Хартфорд Колт е познато по целия свят. 
Като тийнейджър той се опитва безуспешно да подобри торпедото, конструирано от Робърт Фултън. Именно след неуспешния си опит преминава към конструиране на пистолети.
През 1830 година Самюъл Колт конструира прототип на револвер с отворен скелет и въртящ се барабан. Този револвер се зареждал отделно: барутът и куршумът откъм цевта, а гилзата откъм тила. След редица подобрения, през 1835 г. Самюел Колт регистрира американски и британски патент на известното с фамилията му оръжие - Колт.
През същата година изобретателят създава в Патерсън (щата Ню Джърси) компанията „Patent Arms Manufacturing Company“, която започва производството на патентования от него револвер. Първите револвери са с 5-гнезден барабан. Поради бавното зареждане на барабана, фирмата продавала продукта с резервен барабан.
През 1837 година на Колт преживява отказа на поръчка за армията на САЩ. Обяснението е, че револверът му е твърде бързострелен. Тогава той заминава за Флорида, където се водят битки с индианците, и където успешно популяризира револвера си.
През 1839 година Колт патентова револвер, който се зарежда без сваляне на барабана, но през 1842 година фирмата му фалира.
През 1851 година прави ново подобрение на револвера и създава нова фирма в родния си град - „Colt‘s Manufacturing Company“. Благодарение на механизирането на процесите той успява да снижи стойността на револвера до 25 долара (при 200 долара цена на стария модел). В следващите няколко години Колт произвежда няколко нови версии на револвера си - „Dragoon“, „Walker“, „Mounted Rifles“ и „Navy“.
До смъртта му фирмата му произвежда около 324 980 револвера.
От модела „Navy“ са произведени 199 757 броя, от които последните 50 са закупени за нуждите на Османската империя и са служили като наградно оръжие. Сред наградените са Абдулкерим Надир паша, Омер паша Латас и султан Абдул Азис и френският генерал Франсоа Сертен Канробер.
Освен револвери С. Колт патентова и подводен телеграф, свързвайки през 1843 година Ню Йорк и остров Файър Айлънд.
Колт умира на 10 януари 1862 година в родния си град в щата Кънектикът.
Какъв е съвременният поглед към този смел и непримирим изобретател? Предлагаме ви реферат, разработен от студентка в Техническия университет в София през 2008 година.

Изобретението е предмет, процес или техника, които съдържат елемент от иновация, нововъведение. Нуждата от осъвършенстване е продиктувана от необходимостта, която човечеството изпитва да се развива и обогатява непрестанно. Целта е резултатът да бъде достигнат по-бързо, по-ефикасно, по-лесно или по-евтино.
Постоянен проблем на армията, полицията и специалните служби е качеството на тяхното оръжие. Той е обусловен от непрекъснато повишаващите се изисквания към ефективността на действията им и от бързия технически напредък, в резултат на който на пазарите се появяват все по-модерни средства за воюване.
В периода на извършващите се промени в нашето общество този проблем стои с особена острота. Той се предизвиква, от една страна, от липсата на достатъчно средства за постоянно обновяване на арсеналите, а от друга страна, върху него се опитват да влияят различни фактори, базиращи се на определени интереси, а в някои случаи на неосведоменост или на липса на компетентност.
Револверът е определен като „лично многозарядно неавтоматично оръжие с въртящ се барабан, предназначено за поразяване противника на разстояние до 100м“. Можем да добавим една съществена черта на това оръжие -възможността за водене на огън предимно с едната ръка.
Пътувайки с параход Самюел Колт е озарен от идеята за това изобретение
докато наблюдава въртенето на колелото. Така през 1830 година прототипът представлявал револвер с отворен скелет и въртящ се барабан, който се зареждал отделно- барутът и куршумът откъм цевта, а гилзата откъм тила. Пистолетът се превърнал от устройство за еднократно изстрелване на куршум в многократно стреляща машина. През 1835 година патентова в Европа револвер с автоматично зареждане, а една година по-късно прави това и в САЩ. Започва фабрично производство на 5- гнезден барабан в новата си фабрика „Patent Arms Manufacturing“ в Ню Джърси. Този револвер се зарежда много бавно и поради тази причина се продава резервен барабан. През 1837 година му е отказана поръчка за армията на САЩ с обяснението, че револвера му е твърде бързострелен.
Колт заминава за Флорида и при битката с индианците се популяризира оръжието. Това довежда до патент през 1839 година на револвер, който се зарежда без сваляне на барабана. Това е важно усъвършенстване, което в последствие се прилагало при всички перкусионни револвери - под цевта е поставен един захванат на шарнир лост с коляно. При завъртане на лоста надолу коляното изтласква едно бутало, което минава през рамата и служи за зареждащ шомпол.
Така е избегнато разглобяването на оръжието за зареждане. През 1847 година американската армия иска да закупи от него значително количество револвери от по-мощен тип (шестзарядни, калибър 0.44) при войната с Мексико. 
Това е истински бум в революционно отношение
Отваря филиали в Англия. Производството се разраства с огромни темпове. През 1851 година Колт отваря нов завод в Кънектикът. По него време това производство е най-големият частен бизнес с револвери в света.
На преден план излиза умението на мениджъра, което Колт владее съвършено, благодарение на което евтините и със задоволително качество колтове си осигурили за десетилетия непрекъснат търговски успех. За това съдейства и добрата патентна защита, която той успява да си организира в САЩ, но в Европа тя не е достатъчно ефикасна.
Самюел Колт вижда проблема и веднага вниква в причината за него и намира най-изгодното техническо решение. Той изпробва всички технологични открития. Натрупал опит в създаването на други огнестрелни оръжия, устройството на взривни вещества и двигатели за кораби. През 1843 година патентова първия подводен телеграфен кабел свързващ Ню Йорк и остров Файър Айлънд. Колт внедрява най-новите технологични изобретения и подобрява принципа на работа. Благодарение на механизирането на процесите той 
успява да снижи стойността на револвера до $25 при $200 цена на стария модел
Неговата фабрика първа започва да произвежда резервни части за пистолети. Въвежда поточно- конвейерна линия и механизъм за точно измерване. Продукцията му се славела с високо качество и надеждност. „Колт“ 45-калибър от модула „Миротворец“ станал символ на американския Див Запад.
Големият успех на перкусните револвери „Колт“ осигурява производството им дълго след като много компании в оръжейната индустрия започват производството на револвери за стандартни патрони. Затова първите модели „Колт“ за стандартни патрони са по-лоши от аналозите си от други малки. През 1873 г. на въоръжение в армията е приет пуснатият преднага година модел калибър 0.45 - централно възпламеняване. Конструкцията на корпуса е много подобна на перкусните револвери, но корпусът е затворен. Изхвърлячът на гилзите е поставен в кожух, който се намира вдясно под цевта. В кожуха има и винтова пружина, която всеки път след отстраняване на гилзата връща изхвърляча в първоначалното му положение.
Револверите „Колт“ са 
част от съвременното въоръжение на полицията не само в САЩ, но и много други страни
Най-често в полицейските арсенали се среща моделът „Colt Official Police“ с калибър 0.38 Special. Този 9 мм калибър като че ли най-добре се възприема от полицейските служители. Затова, в зависимост от мощността на боеприпасите, „Колт“ произвежда револвери с различни рамки. Широко разпространение сега намират средните и късоцевните револвери. Може би все пак удобството при носене оказва съществено значение върху техния избор. Така например моделите „Кобра“ и „Агент“ се изработват с леки рамки (от леки метални сплави).
Като необходимост и предпоставки за изобретяване и навлизане в живота на хората на револвера можем да изброим съществените нужди от самозащита и сигурност. Нападенията и войните, които се водят, не биха били възможни без употребата на оръжия. Конкретно ползите от револвера са, че той всъщност представлява многократно стреляща машина, но при неголеми разстояния. Умереното тегло е също така един от плюсовете, които са предпоставка за избора на огнестрелно оръжие от мнозина. Револверът 
притежава достатъчна огнева мощ не само за самозащита, но и за водене на настъпателни действия
Още в края на 19 век развитието на револверите по принцип е завършено. От тогава на пазара се появяват много нови модели, но те не показват някакви съществени конструктивни промени. Измененията се заключаваха основно в използването на по-мощни боеприпаси, съвременни материали и технологии за изработване. Ето защо можем безпристрастно да повторим легендарната фраза „Господ създаде хората, Колт ги направи равни!“.