Тази година церемонията по хвърлянето на богоявленския кръст във водите на Дунава сменя мястото си. Това се налага заради ремонта на кейовата стена, който бе започнат през миналото лято. Затова празненството за Йордановден, кулминацията на което е хвърлянето на кръста в реката и изваждането му от водите, ще се състои на площадката до сградата на „Морска администрация“, до понтон номер 2. 
Литийното шествие, водено от Русенския митрополит Наум, ще потегли от катедралния храм „Св.Троица“ в понеделник в 11 часа и ще премине по улиците „Александровска“ и „Славянска“. Церемонията ще започне в 11.30 ч.
Час преди това започва записването на смелчаците, които ще се състезават кой пръв ще стигне до разпятието. Желаещите да участват трябва да удостоверят, че са навършили 18 години, одобрените ще минат медицински преглед на място. От общината уточниха, че от съображения за сигурност броят на скачащите няма да надхвърли 10 души, така че се очаква сериозна конкуренция за място в списъка. 
Владиката Наум ще отслужи молебен за здраве и ще поръси гражданите и военните от русенското поделение за здраве. Поздравително слово подготвя областният управител Галин Григоров, а кметът Пенчо Милков ще подари хавлия и парична сума на този, който ще извади кръста от реката.