26-годишен мъж с психично заболяване скочи от Сарайския мост в първия ден на 2020 година, но за радост оцеля.
Сигнал за падналия от моста мъж е получен в Спешна помощ в 5.54 часа на Васильовден. Линейка веднага отишла на място и медиците разпознали известния им от години пациент с шизофрения.
Младият мъж е настанен с леки и незастрашаващи живота му травми в болница „Канев“, съобщи за „Утро“ директорът на Спешна помощ д-р Иванка Маринова.
Домът на пострадалия е на улица „Пристанищна“, близо до Сарайския мост. На 1 януари малко след 5.30 часа той излязъл от дома си, качил се на едно от перилата на моста и скочил с краката надолу, но височината не била голяма и това го спасило. Причината за опита за самоубийство на лекувания от години в Областния център за психично болни мъж е спиране на лекарствата, което е отключило болестта, уточниха психиатри.
На още 69 сигнала са реагирали линейките от Спешна помощ от 19.30 часа на 31 декември до вечерта на следващия ден. Сред тях няма повиквания за пострадали от бомбички, както и за ранени в катастрофи. Призори на 1 януари обаче линейка е пратена да окаже медицинска помощ на две жени, жeртви на 38-годишен пиян мъж, който в пристъп на гняв пребил жена си и майка си.
Половината от останалите повиквания са били за прекалили с алкохола и храната хора преди полунощ на 31 декември, а останалите от хора с хронични заболявания.
Повикванията по Нова година са с около 15-20 над обичайния брой сигнали за денонощие, отчетоха от Спешна помощ.