Турският парламент прие проекторезолюция на президентството за изпращане на турски войски в Либия, съобщава турският телевизионен канал НТВ. Проекторезолюцията е била подкрепена от 325 депутати, а 184 са гласували против.

Тя дава пълномощия на правителство за изпращане на турски войници в Либия за срок от една година. Броят на войниците, които ще бъдат изпратени, както и районът, в който ще бъдат изпратени, ще се определят от президента.

По-рано Кемал Кълъчдароглу, лидерът на основната турска опозиционна партия - Народнорепубликанската партия, отправи предупреждение, че миротворчески сили на ООН трябва незабавно да бъдат изпратени в Либия с цел прекратяване на гражданската война и кръвопролитието в страната, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

Кълъчдароглу отправи това предупреждение в публикация в Туитър под заглавие "Открит и ясен призив към правителството". Той припомня, че либийското правителство на националното съгласие има международна легитимност съгласно резолюция 2259 на /Съвета за сигурност/ на ООН и добавя, че по тази причина трябва да се осигури незабавно изпращане на миротворчески сили на ООН в тази страна за спиране на конфликта там. Турция трябва да има водеща роля за осигуряване на стабилност в района, трябва да съсредоточи в тази посока всички свои дипломатически усилия, е посочил Кълъчдароглу.