Бебе-гигант проплака в университетска болница „Канев“ в Русе. Момченцето тежи 5 кг и 200 грама, високо е 56 см и е най-голямото бебе, родено от началото на годината в АГ-комплекса. Името, което са избрали родителите му, е Сърач и в превод означава „светлина“.
Малкият Сърач е роден на Игнажден и е второ дете в семейството на Сехер и съпруга й Реза от търговищкото село Крепча.
„Накрая вече бях по-тежка, повече си полежавах. Други проблеми не съм имала“, споделя 35-годишната родилка, която избрала Русе за роден град на рожбата си.
Тъй като плодът е голям, лекарите решават да го изродят чрез секцио. Когато разбира, че бебето е истински великан, майката първоначално не може да повярва.
„Първото ми дете се роди 3.900 кг, а ние не сме много едри, но... Не съм очаквала второто да е толкова голямо. Очаквах го да е над 4 кг, около 4 и половина, но чак 5.200 кг не съм, честно казано. Когато ми съобщиха, нямах никаква реакция, само го повторих и почнах да мисля - как може да е 5.200, много е пораснало“, усмихва се Сехер Раимова.
Такива бебета наистина се раждат рядко, казват лекарите.
„Нормално родените деца са от 2.500 до 4.500 кг. Над 4.500 кг вече се смята за едър плод, гигантски плод. Бебета над 5 кг се раждат, но не е много често, не е ежедневие“, обяснява д-р Ани Матеева, старши лекар в  Родилно отделение на УМБАЛ „Канев“.
Въпреки че Сърач е най-голямото бебе за годината, рекордьор за последните пет години в Русе си остава малкият Берк от село Смирненски, който се роди през 2015-а с тегло от 5 кг и 350 грама.
Тази година на Коледа в АГ-комплекса нямаше новородени. Предния ден, на 24 декември, на белия свят дойдоха три момичета и едно момче.