Убийство по хулигански подбуди, заслужаващо поне 20 години затвор, или смърт по непредпазливост, в следствие на умишлен удар, което се наказва далеч по-леко, има в трагедията с 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла?

За това трябва да се произнесе в началото на 2020 г. Апелативният съд във Велико Търново. Магистратите в Търново за втори път гледат делото за убийството на ученика при разпра след дискотека през 2017 г., след като ВКС отмени скандално ниската присъда от 3 години затвор за циганина Валентин Маринов и върна делото на нов състав.

Първоначално Русенският окръжен съд даде 20 г. за умишлено убийство. След това обаче на втората инстанция престъплението бе преквалифицирано в неволно деяние, по непредпазливост, и Маринов получи едва 3 г. зад решетките. Това предизвика вълна от протести на близки и приятели на Алекс и семейството му.

Те застанаха с искане за справедлива присъда пред Съдебната палата във Велико Търново и на 9 декември. Делото се гледа и приключи в един ден. Две години и половина след смъртта на Алекс, 5-годишното му братче не говори, пише "24 часа".

От стреса момченцето не желае да комуникира. Не помага ходенето по доктори и логопеди 3 пъти седмично. Майка на убития ученик Росица не е в състояние да излезе от къщи. Това разказа свакото на момчетата Панайот Панайотов.

Пред съда със снимка на Алекс бе и 16-годишният му брат Павел. "Искаме справедливост. Каквато и да е присъдата, тя няма да върне брат ми", пророни момчето.

"Не може един човешки живот на момче на 18 г. да бъде затрит и да получи 3 години присъда", негодуваха хората от Бяла. "Каква е тази непредпазливост? Какво е това правосъдие, всеки може да направи всичко и накрая за 2-3 г. да излезе.

Искаме човешкият живот да има някаква стойност. Това е срамно, за едно куче дават три години, това ли струва човешкия живот - 3 години?", коментираха почернените близки.

"Въпросът е да се знае, че не може да убиваш поголовно, ей така. 20 години, поне да се стреснат и другите", настояваха те.

Трагедията се разигра на 8 юли 2017 г. когато ромът Маринов удря по главата Алекс Ангелов след дискотека. Момчето пада на земята и изпада в кома. Издъхва няколко дни по-късно в русенска болница. По-късно стана ясно, че в основата на конфликта са хомосексуалистите от циганската махала на Бяла Гyнди и Чочи. Валентин ударил Алекс, за да не ги обижда. В хода на разследването циганинът отричаше, твърдеше, че е натопен от останалите. "Казват, че е по непредпазливост, а той е звънял на братовчед си, казал че нещо става, чувствал се е заплашен.

Значи не е бил блъснат само веднъж", разсъждават недоволните.

"Той пада на земята и те го оставят сам и избягват. Възрастен мъж е убиецът, а е обърнал гръб на момче в безпомощно състояние. Чудя се този човек как ще живее оттук-нататък. Как ще се върне и ще погледне децата си, като знае, че е убил едно дете", нарежда Кремена, първа братовчедка на бащата на Алекс.

Делото мина при безпрецедентна охрана, а в залата бяха допуснати едва 10 от близките на убитото момче. Валентин бе доведен с пранги на ръцете и краката. Родителите Слави и Росица Ангелови, които са и частни обвинители, не дойдоха за процеса.

Представляваше ги адвокат. Прокуратурата поиска разпит на нови свидетели - общо 16 медици от екипите на спешна помощ и болницата в Бяла, оказали първоначална помощ на Алекс, както и лекари и медицински сестри от болницата в Русе. Те трябваше да изяснят може ли в следствие на приложеното лечение и медикаменти по лицето на Алекс да са отзвучали синини и хематоми от нанесения удар. След близо 1 час тайно съвещание съдът отхвърли искането.

"Вещото лице категорично установи, че няма телесни увреждания от силен удар, така както прокуратурата твърди. Падането от собствен ръст също може да има такъв резултат", каза адвокатът на подсъдимия Венцислав Великов. Той отново настоя за преквалифициране на деянието от убийство по хулигански подбуди в умишлено нанесена лека телесна повреда, вследствие на което е настъпила смърт по непредпазливост.

"В папката по делото фактите сочат само и единствено към нанесена телесна повреда в следствие на която е настъпила смърт. Безспорно е установено, че пострадалото момче, след като са излезли от дискотеката, не си е тръгнало към спирката, а е продължило да върви след тези момчета от цигански произход. На два пъти преди това е имало сблъсък и то по инициатива на пострадалото момче", обясни пред журналистите защитникът.

Вещите лица по допълнителната съдебномедицинска експертиза казаха в съда, че по време на случилото се Алекс е бил с над 2 промила алкохол в кръвта. В записи от охранителни камери обаче няма съществена промяна в походката и координацията му, а поведението му е на частично повлиян от алкохола човек.

Според тях няма категорични данни за нанасяне на юмручен удар в ляво в лицето на Алекс, но не изключват да е имало такъв, като той по-скоро е бил слаб и не е нанесъл следи. За черепно-мозъчната травма, от която е починал, е достатъчно той да е паднал по гръб и да е ударил главата си.

Според вещите лица всички медицински документи за състоянието на младежа посочват, ме няма травматични увреждания по лицето му, включително и изследване със скенер.

При финалните пледоарии прокуратурата и частните обвинители поискаха да бъде потвърдена присъдата от 20 г. на Окръжния съд в Русе.

В правото си на последна дума Валентин Маринов каза, че не той е нанесъл удара и също поиска справедливост.