Форматът “Вечери за наивници” продължава своето успешно приключение в Русе. Вчера на 19 декември (четвъртък) от 18.30 ч., се състоя деветото поредно издание в Регионална библиотека “Любен Каравелов”.

В предпразничното събитие отганизаторите от гражданска инициатива “Градоред” и клуб “Мечтание”, се фокусираха върху темата за доброто. Не случайно изданието носеше името “Хуманистът”, а техни гости бяха двамата най-активни търсачи на добро в България – Венко Добрев от Успелите.бг и Юрий Вълковски от Фондация “Reach for change България”.

Лекторите коментираха, че в България доброволчеството все още държи много ниски нива. Под 5% е участието на гражданите в решаването на обществено-значими проблеми. Често тяхната активност се свежда до коментиране на проблема, но не и търсене на неговото решение. “В повечето случаи необходимото усилие е съвсем простичко”, казва Венко Добрев. Така една вечер, той и негови колеги от унивеститета решават, че им е умръзнало да слушат само негативни новини и съвместно създават сайт, в който решават, че ще отразяват само положителни събития.  Успелите.бг днес е на седем години и има статут на най-голямата позитивна медия в България.

Юрий Вълковски, от своя страна добави, че е нужно и да измерваме резултатите от нашите усилия да подобрим средата, в която живеем. Именно с това се занимават той и екипът му във Фондация “Reach for change България”. Ежегодният конкурс “ПРОМЯНАТА” дава тласък на организации, намерили решение на обществен проблем, както финансово, така и с менторство в посока постигане на по-голяма устойчивост и социален ефект.

“Вечери за наивници” посочва пътя към успеха през опита и опитването, през разказа в първо лице и диалогът с “наивниците” до теб. “В рамките на няколко цикъла от събития “Вечери за наивници” срещна русенци с “новите професии” и хората зад тях.  Първият русенски брой на формата се състоя през май, посветен на провалите по пътя към успешното предприемачество.  В следващото издание русенци се запознаха с професията “журналист”, след което с “дигиталните наивници”, а през август беше представена професията “социален предприемач”. Последваха изданията “бизнесменът”, “спортистът” и “пътешественикът”. Форматът получава широка публична подкрепа и е един от проектите реализирани по програма “Знание и растеж” на Фондация “Русе – град на свободния дух” и Фондация “Еконт“.