18 тежко болни деца от Русенска област получават помощ от дарителската кампания „Българската Коледа“, която за 17-та поредна година протяга ръка към децата в неравностойно положение. Със събраните над 2,4 милиона лева тази година благотворителната инициатива е подпомогнала лечението и рехабилитацията на 551 българчета с тежки заболявания и е дарила медицинска апаратура на 19 лечебни заведения в страната. 
В Русенска област най-много са децата с детска церебрална парализа, които получиха финансова подкрепа за жизнено необходима рехабилитация. „Българската коледа“ помогна на десет русенчета на възраст между 4 и 15 години, като голяма част от тях освен ДЦП имат и други съпътстващи заболявания. В тези случаи активната рехабилитация дава високи шансове за овладяване на заболяването и за водене на пълноценен и активен живот. Част от децата с ДЦП, както и тези с умствена изостаналост, бяха подпомогнати с логопедични терапии. Рехабилитацията се оказва изключително важна и при децата, диагностицирани с детски аутизъм и хидроцефалия. 
Децата, чието лечение се подпомага от „Българската Коледа“, се определят съвместно от Експертния съвет към инициативата, както и от съорганизаторите. На по-голямата част от русенските деца „Българската коледа“ помага от няколко години.
А всеки един от нас може да подкрепи инициативата със СМС на номер 1117 или обаждане на 0900 1117.