Планираното увеличение  на цената на студената вода в Русе с 20 стотинки от 1 януари се отлага за 1 април. „Отчитаме, че гражданите са натоварени със значителни разходи за отопление в началото на годината. А направените от нас разчети показват, че имаме резерви, за да задържим досегашните цени още три месеца“, заяви управителят на „ВиК-Русе“ инж. Сава Савов.
Както „Утро“ писа, Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда поскъпване на водата в Русе с 6.75% до 3,142 лева за кубически метър с ДДС. Тази цена обаче е пределна, която ВиК дружеството не може да надхвърля. А никой не му забранява при възможност от негова страна да прилага по-ниска от максималната цена. След решението на „ВиК-Русе“, до края на март русенци ще плащат по досегашната цена от 2,943 лева за кубик с ДДС.
Според Сава Савов, увеличението от 1 април обаче няма как да се избегне. Договорът за доставка на електроенергия по обществената поръчка изтича през февруари и досегашната цена от 90 лева на мегаватчас ще се увеличи вероятно на 120 лв., колкото се търгува токът на свободния пазар. През март започват и инвестициите във ВиК мрежата. От началото на тази година в нея са вложени 5 млн. лева, което позволява загубите на вода в Русе да останат на най-ниското ниво в страната от около 40%. По-сериозното им намаление може да се очаква чак след реализацията на големия воден проект за над 132 млн. лева през 2023 г. Очакваният резултат е снижение на загубите до 21%.