Отиващата си 2019 година изглежда пълна със събития, но ще се запомни с малко нещо. Едно от тях е отлитането на душата на Стефан Данаилов към небето. Истинската величина на големия артист, бохем, преподавател и политик ще бъде оценена от историята, но е лесно да се прогнозира, че тя ще го сложи на много високо място. И ще бъде напълно заслужена.
След смъртта на Ламбо, както беше известен обичаният от няколко поколения актьор, мнозина обърнаха поглед назад и след многото детайли, които сглобяват пълнокръвния му образ, има един любопитен, но и показателен за силата на таланта му момент, свързан с Русе.
Оказва се, че една от най-популярните му, нежни, но и тъжни песни е родена по време на абитуриентски балове в Русе.
Ето какво разказва самият Стефан Данаилов: „С Найден Андреев за 4 часа създадохме „Без сълзи“. Беше на баловете в Младежкия дом в Русе. Трябваше да изпея нещо. Поисках от библиотеката томче със стиховете на Любо Левчев. Затворихме се в една от по-малките зали. Излязох пред публиката с лист в ръка - за да бъда сигурен, че няма да сбъркам нито една дума. След 48 часа цяла България пееше „Колко е лесно да бъдеш влюбен на 20 години...“.
И песента става една от емблемите и на изпълнителя, и на композитора. Неслучайно мнозина я пуснаха с посвещение в социалните мрежи, когато България изпрати Стефан Данаилов.