Д-р Маргарита Велкова завършва Медицинския институт в Плевен през 1984 година. В следващите седем години работи в Интензивния сектор на отделението по вътрешни болести в Районна болница-Исперих. През 1993 година взема специалност „Вътрешни болести“ в Медицинската академия в София, а четири години по-късно защитава втора специалност „Ревматология“ в специализираната клиника в столицата. От 1997 година досега д-р Велкова продължава да работи като ревматолог в кабинет в Трета поликлиника, която по-късно се трансформира в ДКЦ 2. В момента кабинетът й е в Медицински център „Сити мед“ до Мол Русе.
В професионалния си път д-р Велкова е изнесла много презентации за ранното диагностициране и терапевтичния подход при ревматологични заболявания пред лекари. Участвала е в много национални и международни конгреси и симпозиуми, член е на дружествата по ревматология, остеопороза и остеоартроза.

- Д-р Велкова, наближаващите празници с богати трапези и много алкохол са сериозна опасност за някои болни, сред които и тези с подагра. Обяснете, моля, какво представлява тази болест?
- Подаграта, позната още като „Царска болест“, е вид възпалително заболяване на ставите, при което понякога те са много болезнени и подути. Заболяването възниква, когато организмът не може да елиминира пикочната киселина, позната също като серумна пикочна киселина или sUA от кръвта.
- Известно е, че кризите при тази болест са много болезнени. Кога се случват те?
- Без лечение пристъпите на подагра, познати като подагрозни пристъпи, обикновено продължават от 3 до 10 дни. Интервалите между тях са безболезнени. След като пациент вече страда от подагра, той ще продължи да получава пристъпи, ако нивата на пикочна киселина останат високи. С течение на времето
могат да бъдат засегнати повече стави и пристъпите могат да продължават по-дълго
като интервалите между тях стават по-кратки. Това се нарича хронична или рецидивираща подагра.
За щастие, промените в начина на живот и дългосрочна терапия могат ефективно да понижат и поддържат нивата на пикочната киселина под прицелните, така че да могат да се предотвратят бъдещи пристъпи.
- Имате ли данни колко хора са засегнати от подагра?
- Подаграта засяга до 5 милиона души в Европейския съюз. По-често възниква при мъжете, отколкото при жените, тъй като мъжете имат по-високи нива на пикочна киселина в кръвта заради охолния живот, който обикновено водят в сравнение с жените, които също могат да страдат от подагра след менопауза.
- Кои са причините за възникване на подаграта?
- Подаграта често е наследствено заболяване, така че е възможно засегнатият да има роднина, страдащ от болестта. Има обаче и много рискови фактори за развитие на подаграта като
високи нива на серумна пикочна киселина, затлъстяване, приемане на диуретици
или отводняващи лекарства, консумация на храна с високо съдържание на пурини като червено месо, ракообразни и карантия и редовна консумация на алкохол, особено бира.
Колкото повече рискови фактори има при даден пациент, толкова по-вероятно е той да се разболее от подагра.
- Подагрозният пристъп ли е единственият симптом?
- Това е основният симптом на подаграта - внезапен пристъп на изключително силна болка от възпалени стави. Заболяването може да засегне една става, например палеца на крака и тя да стане изключително болезнена рано сутрин. Също така може да засегне множество стави, например на ръката.
Някои пациенти казват, че това е най-силната болка, която човек може да си представи
Дори лекият допир на засегнатата става до чаршаф може да предизвика непоносима болка. Освен това засегнатата от подагра става изглежда зачервена, подута, понякога лъскава и гореща и много чувствителна. 
По време на пристъп носенето на обувки може да е затруднено, а също така пациентът може да има лека треска, да загуби апетит и постоянно да се чувства уморен. 
Друг симптом на подаграта са тофите. Те представляват отлагания на пикочна киселина, които
изглеждат като твърди, бели малки бучки в кожата близо до засегнатата става
или понякога в ушните миди. Обикновено те не са болезнени, но показват, че е налице подагра. Ако това се докаже, трябва да се направи консултация с лекар и да се назначи лечение, за да се намали пикочната киселина до прицелните нива и да се избегне по-нататъшното увреждане на ставите.
Добрата новина е, че подаграта е лечима и че дългосрочните й пристъпи на практика могат да бъдат елиминирани, когато
нивата на пикочна киселина се поддържат под прицелните стойности по-малко от 357 микромола на литър кръв
в дългосрочен план и се намали консумацията на алкохол, червено месо и карантия. Така пристъпите на болестта значително намаляват и се предотвратява увреждането на ставите.
- Съществуват ли начини за предотвратяване на подагрозните пристъпи?
- Да, има лечение, което предотвратява подагрозните пристъпи чрез прилагане на терапия за понижаване на серумната пикочна киселина в кръвта, ако тя е висока. Това уратопонижаващо лечение се прилага дългосрочно и помага за предотвратяване на пристъпите на подагра за дълго време, както и бъдещото увреждане на ставите. Важно е да се знае, че
таблетките трябва да се приемат всеки ден, независимо дали пациентът има или няма пристъп
Това може да не се хареса на някой от пациентите, но медикаментите са по-ефективни от спазване на диетата и затова трябва да се пият постоянно по предписаната от лекар специалист рецепта.
Уратопонижаващите лекарства действат, като намаляват производството на пикочна киселина и повишават нейното отделяне от организма чрез урината. Ако пикочната киселина се поддържа под прицелните нива, кристалите й се разтварят около ставите и болки няма. Тъй като те се движат свободно до пълното им разтваряне, е
възможно пациентът да получи няколко пристъпа на подагра, но това е временно
не трябва да го плаши и приемането на медикаментите трябва да продължи до вкарване на пикочната киселина под прицелното ниво, както вече казах от 357 микромола на литър кръв. 
Трябва да се знае, че основните лекарства се разделят на две категории - лекарства за облекчаване на болката и подуване и за предотвратяване на бъдещи пристъпи.
- Каква диета трябва да спазват болните от подагра?
- Диетата на болния от подагра е задължителна. Забранени за консумация са карантия /далак, черен дроб, шкембе и други вътрешности/, тлъсти риби, алкохол, включително бира, морски дарове, червени меса, особено от млади животни, яйца поради високото им съдържание на холестерол, а също така и животински мазнини, фасул, грах, леща, спанак, сини сливи и патладжан.
Разрешени са зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти, тестени произведения, картофи, ориз. Освен това се препоръчва
употреба на много течности дневно по 2-2,5 литра, особено хисарска и горнобанска минерална вода
а също нормализиране на телесното тегло. Приемът на 1-2 чаени лъжици сода бикарбонат дневно също спомага за алкализиране на кръвта и изхвърляне на кристалите пикочна киселина.
Накрая искам да кажа, че ако човек страда от подагра, трябва да поддържа серумното ниво на пикочната киселина под препоръчителното ниво, защото колкото по-ниски са нивата на пикочната киселина, толкова по-малка е вероятността да се получат подагрозни пристъпи.