2 663 000 лева изплати предварително Националната здравна каса на всички болници, специалисти, лаборатории и стоматолози, които са пожелали това да стане сега, а не през януари, както изисква законът, съобщи директорът на касата в Русе Калоян Копчев. От тези пари няма да могат да се възползват личните лекари, но останалите контрагенти на касата ще могат своевременно да покрият нуждите си.
Подобно нещо се е случвало преди 10 години, когато обаче сумите са били наполовина.
Половината от стоматолозите и специалистите не са поискали авансово плащане, което показва, че дадените им средства са им достатъчни, както и че системата за заплащане на труда им е сигурна.
С рамковия договор от 2020 година очакваните дейности за пациентите ще се прецизират още повече, въпреки че пациентите в областта са много, а личните лекари не достигат, но се надявам на толерантност и от двете страни, посочи Копчев.
В Русенска област няма пациенти без личен лекар. Добре обхванати са селата в общините Бяла, Борово, Ценово и Две могили, където населението е по-многобройно. Благодарение на офиса на касата в Бяла и на усилията на административния директор в МБАЛ „Юлия Вревская“ Димитър Димитров организацията за всички пациенти е на ниво. Радостно е, че работим добре с контрагентите ни и съм сигурен, че с бъдещия рамков договор нещата ще се подобрят още повече, подчерта Калоян Копчев и пожела весели Коледни и Новогодишни празници на всички лекари, стоматолози, ръководители на лечебни заведения и лаборанти.