Като коледен подарък определят в Русенския университет новината, че правителството на свое заседание отпусна втория транш от 1 милион лева за изграждане на Учебно-изследователския комплекс. Точно преди година получихме първия милион, предстои да ни преведат още един - стойността на строежа е 3 млн. лева, но дори и да не ни ги преведат, ние разполагаме с достатъчно средства, за да осъществим това наше грандиозно намерение, каза вчера ректорът проф.Христо Белоев. Той предвижда началото на строежа да е през април, мястото вече се подготвя, старата паянтова сграда до Втори корпус на РУ ще бъде разрушена, а до края на 2020 г. там трябва вече да се издигне готов новият център. 
Комплексът ще включва 7 лаборатории, сред които една за цифрови енергийни системи, друга за авангардни здравни технологии, трета - по прецизни технологии за устойчиво земеделие и опазване на природните ресурси, каза Белоев. И подчерта: „В България няма друг университет с такова строителство в последните години“. 
Анализирайки успехите на РУ в последните години, проф.Белоев постави акцент и върху това, което предстои. Едно от очакваните събития е акредитирането на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова като филиал на РУ. Почти е готова междуправителствената спогодба между България и Молдова по тази тема, ние вече обмисляме как да обогатим съществуващите там педагогически специалности с икономически и инженерни, каза ректорът.