Шофьор се е възползвал от инвалидния стикер на починал роднина, който му дава право да паркира колата си без пари в платената зона. Нарушителят е хванат миналата година при проверка от сектор „Пътна полиция“ и картата е отнета. Преди седмица пък е хванат шофьор, който е фалшифицирал картата за спиране за хора с увреждания. Той се е опитал да мине метър, като я е преправил. Случката се разиграла в платената зона на улица „Константин Иречек“, когато служители на общинското предприятие „Комунални дейности“ установили, че картата е с изтекъл срок, но притежателят й се е опитал да го удължи. Документът е отнет, като това всъщност е и единственият случай за годината на официално установена неправомерно използвана карта. Схемата с инвалидния стикер на роднина, който вече не е сред живите, също е единственият случай на конфискуван документ през изминалата година. Това показва справка на общината, изготвена за „Утро“. 
Най-честото нарушение обаче е паркиране на автомобили без право на специално обозначените места за хора с увреждания и така здрави хора взимат мястото на тези, които наистина се нуждаят. Контролът се извършва от полицията, като в общината нямат актуална информация колко такива случаи има. 
В началото на декември се проведе акция на КАТ срещу спиране на места за инвалиди и само за 24 часа 85 нарушители отнесоха актове, като глобата е 200 лева. 
Има вдигани автомобили при подаден сигнал от граждани за такова неправомерно ползване на специално обозначените места, но няма статистика колко броя са и не е масова практика, казаха още от общината. 
В Русе има издадени 3051 валидни кари на хора с увреждания, като ежедневно постъпват заявления за издаване на нови или преиздаване на тези с изтекъл срок, посочи зам.-кметът Димитър Недев. Не се отчита тенденция за завишаване на броя издадени карти, като от началото на годината досега са издадени 883 карти, а за сравнение през 2018 техният брой е бил 941.  
Леко завишение обаче се наблюдава при подадените заявления за поставяне на специални указателни знаци за инвалиди пред жилищните блокове. Тази година са сигнализирани 145 места, за сравнение през миналата са били 105. А иначе регистър на специално обозначените места за паркиране на лица с увреждания пред жилищните блокове и на паркингите в квартали се води от 2011, като до момента са регистрирани общо 543 броя. 
Такова паркомясто се сигнализира по предложение на живеещ в даден блок, който има ТЕЛК/НЕЛК решение, на намиращ се в близост общински паркинг. То не е персонално и не дава право само на един инвалид да се възползва от него, подчерта зам.-кметът. Той обясни, че на паркинги с до 50 места се сигнализират по 3 броя за ползване от хора с увреждания, а на паркинги над 50 места минимумът е 4 броя.
Що се отнася до картите за паркиране на хора с увреждания, те са поименни и се издават за срока на валидност на решението на ТЕЛК/НЕЛК, а ако то е пожизнено, картата е безсрочна. Тя се ползва само когато се обслужва лицето с увреждания, независимо от притежанието на автомобила. 
Тя дава право на притежателя да ползва място за преференциално паркиране на пътни превозни средства, превозващи хора с трайни увреждания на обозначените за това места по паркингите в целия Европейски съюз. Освен това на територията на Русе по решение на общинския съвет притежателите на тези карти ползват безплатно паркомясто в платената зона в централната градска част. На всички паркинги в зоната за платено паркиране е обозначено с пътен знак и маркирано с хоризонтална пътна маркировка по едно паркомясто за ползване от хора с трайни увреждания, обясни Недев. 
За да се получи такава карта, лицето трябва да подаде заявление до кмета, като приложи личната си карта, копие на решението на ТЕЛК/НЕЛК и актуална снимка. 
Няма статистика колко от картите за паркиране и колко от исканията за поставяне на указателен знак пред жилищни блокове са на хора, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат, и колко за други увреждания. Правото за издаване на карта е за всички хора с трайни увреждания, притежаващи ТЕЛК/НЕЛК над 50%, независимо дали увреждането е на опорно-двигателния апарат или друго, допълни още Недев.