Над 2 хиляди русенски деца, които би трябвало да посещават забавачка или училище в родния си град, живеят в чужбина. Това сочат проверките на екипите от т.нар. механизъм за връщане на децата в училище. В Русенска област екипите са 32 с общо 489 специалисти, 334 от които са учители. 
Те обикалят адреси и издирват 2260 деца, които според документите би трябвало да ходят на детска градина или на училище, но не го правят.
Фактите наистина са притеснителни, призна началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Тя представи данните на последното за годината заседание на областната комисия по образование, ръководено от зам.областния управител Валентин Колев. Малко по-късно Георгиева коментира за „Утро“ информацията. 
От всичките издирвани 2260 деца на възраст от 5 до 19 години 39 вече са записани отново на училище или градина. 54 остават незаписани, а 75 са със статут на отпаднали. Те са навършили 16 години, много често след като приключат с основното си образование, просто спират да ходят на училище, а не са редки случаите, когато вече имат семейства и дечица, каза Георгиева. 
За 300 от останалите деца се знае, че са в чужбина с родителите си. Става въпрос за деца, които са родени в Русе, но след това не са ходили нито на ясла, нито на градина, като имаме сведения от близки или съседи, че семействата живеят в други държави, обясни началникът на РУО. Все пак екипите сега отново обхождат адресите, тъй като децата предстои да навършат 5 и 6 години - възрастта, в която трябва да тръгнат на задължителна забавачка. Затова колегите минават повторно да ги търсят - може някой да се е върнал, коментира Георгиева. 
Другите „липсващи“ 1892 русенски момичета и момчета са на възраст от 1 до 12 клас, те също са в чужбина, каза Росица Георгиева. Заедно с 300-те малки деца излиза, че общо 2192 са русенчета, които най-вероятно са безвъзвратно загубени за родното образование. И най-вероятно са част от невръстната армия, която рецитира с лек акцент „Аз съм българче“ на всеки 24 май пред просълзените си от тиха носталгия родители в някоя зала някъде по света. За тях очевидно Русе ще остане само далечен детски спомен.