47% от компаниите смятат да увеличат заплащането на своите служители през 2020 година, показва проучване на Българска търговско-промишлена палата. Допитването е извършено в периода 6-12 декември 2019 година. 
Средното увеличение на възнагражденията на заетите се очаква да бъде до 10% (74%); с ръст на заплатите между 10 и 20% ще са около 22% от фирмите. Около 28% планират да запазят възнагражденията, а само 1%  очакват да намалят работните заплати и причина за това е затрудненото им финансово положение.
Ако обещанията на мениджърите се изпълнят, през следващата година увеличението на възнагражденията ще поддържа ръст, изпреварващ както инфлацията, така и ръста на икономиката. За последните 12 месеца средната заплата на работещите в частния сектор се е покачила с 12.1% до 1003 лева. Заетите в бюджетната сфера обаче вземат със 125 лева повече и липсата на хора кара и частния бизнес да предлага конкурентни заплати.
31% ще вдигат възнагражденията, за да повишат мотивацията на служителите си. При 16% основен мотив е приносът в приходите на фирмата от страна на заетите. Около 28% планират да запазят възнагражденията, а само 1%  очакват да намалят работните заплати и причина за това е затрудненото им финансово положение.
68% от мениджърите на компаниите съобщават, че ще дават бонуси, като 52% заради празниците, а 16% заради доброто финансово състояние на компанията през тази година. За съжаление при близо 9% от допитаните няма да има допълнително възнаграждение за служителите, защото финансовият резултат на компаниите не позволява допълнителни разходи