Надяваме се през месец май догодина да направим първа копка на новата българска църква в центъра на Букурещ, каза вчера Русенският митрополит Наум. Той е определен за председател на неправителствената организация, която е създадена от румънска страна за строителството на храма. За първата копка се очаква в Букурещ да отиде и българският партиарх Неофит, който да участва в церемонията заедно с предстоятеля на Румънската православна църква Данаил. 
„От вчера знам, че теренът, който ще бъде предаден за този строеж, вече е вписан в румънската Агенция по вписванията. Теренът е от около 2500 квадратни метра, в центъра на румънската столица е, в близост до Президентството, там ще бъде изграден храм и културен дом към него. При последната ни среща с премиера Бойко Борисов получихме уверения, че той ще разгледа нашата молба и ще направи всичко възможно правителството да подпомогне строежа, разчитаме също и на българи, които живеят в Румъния, и на български фирми, които работят там“, каза владиката. Според него на този етап не може да се говори за средствата, които ще бъдат необходими. Засега е готов само идейният проект, който е дело на столичното архитектурно бюро „Томалевски“. След като бъде изготвен и техническият проект, тогава ще можем да пресметнем каква сума ще бъде необходима, поясни митрополитът. Той съобщи, че е взето решение храмът и културният дом да носят името на българския светец-покровител Йоан Рилски. 
Изпращаме една добра година, обобщи митрополит Наум. И подчерта, че ремонтните и реставрационни работи в манастирите „Св.Петка“ в Копривец и „Св.Марина“ в Каран Върбовка вървят успешно и в митрополията очакват през април 2020 г. двете обители да отворят врати за миряни и туристи. В Копривец е почти готов и храмът - той вече е покрит, поставени са дограмите, ако времето се задържи все така хубаво, ще може да започне и измазването, каза дядо Наум. Той посочи, че манастирската църква се строи със средства от един дарител. Пак догодина трябва да бъдат завършени и стенописите на храма в Басарбовската света обител, добави владиката.