Двама софиянци и седем мъже от селата покрай столицата са арестувани за промишлено отглеждане на марихуана в бившия стопански двор в края на Новград от русенски криминалисти и техни колеги от столичната дирекция на МВР. При обиска в имота са иззети дрога на стойност над 1 милион лева и много консумативи за отглеждането й. Това е най-голямото количество марихуана, отгледана и задържана в областта.
Преди време двама софиянци купили бившия стопански двор в Новград и тази пролет решили да го преустроят в огромна наркооранжерия, съобщи началникът на Криминална полиция гл.инспектор Петър Ванев.
Единият обор бил превърнат в супермодерно наркополе - застлано с найлон и оборудвано с нужното осветление, отопление, поливна система и вентилация за отглеждане на скъпата трева и изсушаването й. В другия се съхранявали нужните торове, саксии, инструменти и други свързани с производството вещи. 
Двамата софийски предприемачи засадили висококачествени семена коноп в плантацията, а след като дошло време за прибиране на реколтата, довели седем работници. Групата нощувала и се хранела в бившата административна сграда на стопанството, оборудвана като хотел и столова. Такова производство тип затворен комплекс бе разбито при акцията срещу цеха за нелегални цигари, за който върви разследване срещу собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков и сина му Стайко.
Въпреки мерките да не се набиват на очи, новодошлите не останали незабелязани и из района се понесъл слух за непознатите, които правят нещо тайно в бившия стопански двор.
Наркооранжерията е атакувана след кратко денонощно наблюдение. При нахлуването на „качулките“ седемте работници тъкмо обирали готовия за изсушаване канабис. 
По време на обиска в едното хале са открити 140 кг изсушена марихуана и 1743 саксии със зелен коноп. В другото са открити вентилаторите и стотици празни бидони, които трябвало да бъдат напълнени с готовата марихуана, за да се освободи място за следващата реколта. Задържани са още товарен микробус „Мерцедес“, с който е трябвало да бъдат превозени бидоните с марихуаната до София и две коли „Рено“ и „БМВ“. Намерени са много документи, в които били вписани фирмите, свързани с покупката на части от оборудването, голям брой мобилни телефони със СИМ карти, лаптопи, таблети, система за видеонаблюдение и радиовръзка. 
Работниците са арестувани, а същия ден следобед служители от столичната дирекция на МВР са задържали двамата софиянци по домовете им и са конвоирани до русенския арест. Иззет е автомобил „Мерцедес“ и няколко мобилни телефона.
Един от деветте участници в престъпната група е осъждан за носене на незаконен пистолет, а други двама за държане на наркотици.