Бившият областен управител Румен Януаров заслужава 1000 лева обезщетение за това, че е станал жертва на дискриминация покрай посещение на следствието в Русе. Това стана ясно от решение на Русенския районен съд, където се гледа проточилото се 7 години дело.
Става въпрос за случай от 2011 година, когато Януаров бил разследван за измама и ощетяване на бюджета, а заради водените следствени действия бил призован в следователския кабинет. Той обаче току-що бил претърпял операция за смяна на става, имал болки и се придвижвал трудно с помощта на патерици. В същото време службата не разполагала нито с асансьор, нито с адекватна и достъпна за хора с увреждания среда. Затова с мъки Януаров успял да изкачи стъпалата до кабинета. Впоследствие разследването срещу него било прекратено, а той поиска прокуратурата да му плати 7000 лева обезщетение за трудностите и страданията, които му е причинила покрай разкарването по кабинети.  
От своя страна прокуратурата оспори иска му, като изтъкна, че той не е бил задължен да се яви точно в кабинета, предлагана му е помощ за придвижване, а при желание документите можели да бъдат свалени на удобно за него място.
Впрочем, казусът се въртя многократно през различни съдилища и на Януаров бяха присъждани веднъж 1000 лева, а друг път - 300 лева компенсация. Той обаче обжалва скромните обезщетения, при което вторите съдебни инстанции връщаха делата обратно в изходна позиция. Причината - възникна спор кой съд е компетентен да гледа случаи на дискриминация. Затова адвокатът на Януаров дори поиска тълкуване от страна на върховните съдии, които да излязат веднъж завинаги със становище в правомощията на чий съд са тези дела.
Така казусът на бившия областен приключи с пето поредно решение, което обаче може да се обжалва и не поставя точка на сагата.