Търпението на волейболната общественост се изчерпа след поредното шикалкавене от страна на председателя на БФВолейбол Данчо Лазаров, заяви президентът и старши треньор на ЦСКА Александър Попов.

Попов, заедно със своите съмишленици от Инициативния комитет за промени в българския волейбол, говориха на пресконференция, за да разяснят следващите си ходове в битката за промяна на модела на управление във федерацията.

Припомняме, че Инициативният комитет издигна настоящия вицепрезидент на БФВ Любомир Ганев за председател и поиска провеждането на Изборно общо събрание на 16 януари. Такова решение бе прието на Управителен съвет на 12 декември. По закон БФВ имаше двуседмичен срок да впише решението в търговския регистър, но това бе направено в последния възможен ден, което от Инициативния комитет приемат за показателно. В петък на 20 декември предстои Общо събрание, което ще се проведе в Казанлък.

Фактите са такива, че Изборно събрание по начина и с датата, които поискахме (16 януари б.р.) няма да се случи. Това е резултатът от вписването на това решение на Управителния съвет (става въпрос за решението на УС към БФВолейбол от 12.12. 2019 година за свикване на Изборно събрание; б.р.). Внимателно бяха подбрани сроковете на това вписване, така че процедурно да не е налице необходимото време, за да може това Изборно общо събрание да не бъде обжалвано от всяка заинтересована страна“, каза съпредседателят на ВК Левски Давид Давидов. „Беше внесено на точната дата, така че да не може да се случи, по начина, по който 51 клуба бяха заявили своето желание и по начина, по който Управителния съвет потвърди това решение“, допълни още той.

Давидов обясни още, че това не е изненада за него и колегите му, които са очаквали това да се случи. Те са доволни, че за момента е заявено искането за промяна в управлението на волейбола. „Дори да има Изборно общо събрание на 16 януари най-вероятно ще бъде обявено за нелегитимно и лесно атакуемо в съда“, допълни президентът на женския Марица Пловдив Илия Динков.

От Инициативния комитет казаха, че няма да се опитват да отстранят другия кандидат за председателския пост във федерацията Борислав Кьосев на събранието в петък. Любо Ганев уточни, че целта е да се промени моделът на управление и премахването на подобни порочни практики от миналото.

Ние няма да чакаме министър или някой да се самосезира. Както виждате, това е поредно шикалкавене на този председател. Търпението на волейболната общественост отдавна е изчерпано. Това са ходове, които не отиват на спорт като нашия“, заяви Александър Попов.

Това може да е законно, но морално ли е. Когато клубовете, а те в момента са 75, поискат промяна, Управителния съвет също гласува за това и се използват вратички и се удължава срока, за да не се уважи волята на суверена, морално ли е?“, попита Владимир Николов.

В петък на 20 декември предстои Общо събрание, което ще се проведе в Казанлък. Основното искане на Инициативния комитет си остава провеждането на Изборно общо събрание.