Четирима юноши на „Дунав“ взеха участие за представителния отбор в мача срещу ЦСКА. Кристиан Върбанов и Митко Русанов започнаха като титуляри, а Борис Димитров и Валери Иванов влязоха като резерви. След двубоя „Утро“ разговаря с треньора на футболистите старша възраст Мартин Цирков.

- Мартине, какво видя в този мач? 
- Не мисля, че Върбанов и Русанов се представиха по-зле от хора, които биха играли на тяхно място. Борис /който играе и при юношите младша възраст с треньор Илиян Памуков - б.р./ също се включи с хъс. Тези момчета заслужават да получат шанс при мъжете. Кристиан, Митко, Симеон Иванов, Симеон Дочев, Исмаил Исмаилов, Албер Силвиев са момчета с бъдеще. Не гарантирам, че ще се наложат бързо при мъжете, но имат време да се докажат. Други като Преслав Папарков и Преслав Страшимиров също имат сериозен потенциал, но трябва да променят отношението си към футбола.
- Вярно ли е, че вратарят Цветелин Енчев не е част от отбора?
- Вярно е, аз го отстраних и той знае защо. Става дума за момче с чудесни качества. Има всичко, за да стане голям вратар. Затова ме е яд, че не подхожда професионално към работата си. А професионализмът се кове сега. После Цецо ми се обажда, говорихме, казах му, че съм готов да му дам шанс, но искам да го видя сериозен и различен. Той има такава дарба, че е грехота да я пропилява.      
- Виждаш ли някои от твоите момчета като потенциални национали в юношеския отбор? 
- Върбанов, ако изключим накрая, бе част от всички лагери на държавния отбор. Селекционерът Ангел Стойков прояви интерес към Русанов и Симеон Дочев. Звъня ми, пита за тях. Доколкото знам, Митко е наблюдаван в няколко мача.
- Как оценяваш представянето на твоя отбор в Елитната юношеска лига?
- Когато момчетата са на такава възраст, резултатите не бива да се поставят на първо място. В България винаги преследваме класиране, а не се грижим за развитието на децата. Моята цел е да изградя футболисти, които играят смел, модерен и атакуващ футбол. Най-големият проблем у нас е лошият и тромав преход на младите играчи към мъжките отбори. Затова в „Дунав“ залагаме на политика момчетата от по-ниските възрастови групи да бъдат вграждани при по-големите. Така ще се приспособят по-бързо, ще укрепнат физически, ще добият по-голямо самочувствие. Резултати? Важно ли ще е дали сме 3-и или 13-и, ако дунавци от школата не играят за мъжкия отбор? Не се е случвало толкова години. Затова тези момчета трябва да осъзнаят какъв аванс получават, да работят здраво и да знаят, че талантът без труд е едно нищо. Който иска да стане футболист и да говорят за него, трябва да следва своя път.