На какъв етап е изграждането на сепариращата инсталация за отпадъци, кога ще бъде открита, какъв е капацитетът й и какви мерки се очакват, ако не отговаря на генерираните отпадъци? Тези въпроси отправи Пламен Цветков от името на групата „Патриотите-ВМРО“ към кмета Пенчо Милков, като съветниците настояха той да даде информацията за гражданите преди следващата сесия. 
Цветков посочи, че средногодишно на територията на общината се депонират близо 67 000 тона отпадъци, като от натрупаните отчисления, които се плащат по сметката на РИОСВ-Русе, до момента са събрани около 17 млн. лева. В тази връзка той поиска да разбере кога общината ще бъде освободена от плащане на отчисленията, за да не се натоварват и гражданите с по-високи данъци. От ВМРО са очаквали на вчерашната сесия кметът да информира какви са намеренията му относно данъците, като Цветков беше категоричен, че според групата им е недопустимо да се увеличава данъкът върху автомобилите за други цели, освен за ремонт на пътища.
Ден преди сесията „Утро“ потърси за коментар по тези въпроси кмета Пенчо Милков, който подчерта, че не е честно русенци да изплащат отчисленията за смет чрез повишаване на данъка върху возилата. Затова е спрял подготвеното от предходната администрация предложение за повишаването на данъка върху превозните средства. Но следващата година този въпрос ще бъде поставен на общественото внимание. Както писахме във вчерашния брой, кметът смята, че хората, които карат автомобили с висок евросертификат, хибридни автомобили или автомобили с работещи, доказани и инспектирани газови уредби, трябва да плащат по-ниски данъци, за да бъдат мотивирани. Този въпрос също ще бъде поставен на вниманието на русенци през пролетта.
Сред разгледаните вчера предложения бяха и смените в ръководството на общинската фондация „Русе-град на свободния дух“. Бившият зам.-кмет Страхил Карапчански и шефката на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова напуснаха Управителния съвет, а на тяхно място бяха избрани зам.-кметът Златомира Стефанова, която ще оглави фондацията, и пиарът Кристина Маринова. 
Владо Владов от ВМРО посочи, че сред гражданите има сериозни съмнения за разходването на средствата на фондацията и поиска новото ръководство да направи ревизия.
Зам.-председателят на общинския съвет Наталия Кръстева от ГЕРБ предложи в управителния съвет да бъдат включени обществен и контролен съвет с участието на общински съветници. След направената кратка почивка за консултации и разглеждане на устава на фондацията, стана ясно, че на следващата сесия ще бъде внесено предложение от група общински съветници за представители от всички групи за обществен и контролен съвет. 
Кметът Пенчо Милков отбеляза, че това е можело и досега да се направи и така съветници и граждани да следят какво се случва.