Саморъчно направени роботи, които ще се задвижват с  micro:bit - малък програмируем компютър с размерите на половин кредитна карта, който ще подпомага децата в първите им стъпки в програмирането. Това е само едно от практическите занятия, които очакват учениците от „Васил Левски“ в новия клуб по програмиране, който беше открит в събота. В центъра първоначално ще се обучават ученици от 7 и 8 клас, които ще се впуснат в приключение, изпълнено с изследване на света около тях, програмиране, математика, забавления и предизвикателства. А на първото официално занятие децата се запознаха и дори програмираха micro:bit, който е с множество приложения - термометър, компс, игри, различни системи и редица други. Неслучайно учениците вече очакват с нетърпение извънкласните занимания в новия клуб STEAM, който е част от веригата CoderDojo Bulgaria. 
Предвижда се занятията да се провеждат в събота два пъти месечно, като впоследствие ще бъдат включени и в часовете по информатика, обясни старши учителят по информатика и информационни технологии Мария Спасова, която заедно със зам.-директора на училището Тодор Йорданов са капитани на клуба, а техен помощник и ментор е учителят по математика Филип Тодоров. 
Всъщност платките micro:bit, които са образователно и техническо пособие, разработено от Би Би Си, са предоставени на училище „Васил Левски“ безплатно от CoderDojo Bulgaria. То пък е част от CoderDojo Zen - истинско глобално движение на безплатни, ръководени от доброволци клубове по цял свят за програмиране, където всеки може да се научи да кодира, да създаде уебсайт, приложение или игра и да изследва технологиите в неформална, креативна и социална среда. Учениците сами създават инструменти за подпомагане на учебния процес, за решаване на проблеми или просто за забавление.
На демонстрацията на устройството и на откриването на новия клуб „Програмиране с micro:bit“ присъстваха кметът Пенчо Милков, шефката на просветния инспекторат Росица Георгиева, директорът на „Васил Левски“ Галин Ганчев и заместниците му. Преди това те наградиха учениците и учителите в обучителния курс „Блоково програмиране на дронове“, в който училището беше партньор на Русенския университет. Всички получиха сертификати, а децата демонстрираха своите умения как да осъществят връзката между дроновете и своите мобилни устройства, как да ги програмират чрез блокове с команди, как да изпълняват мисии по излитане, кацане, зависване, преместване в пространството на дроновете и други.