Два празника накуп - Коледен бал и 15-ти рожден ден на Ротари клуб „Русе Дунав“ събраха членове на клуба, техните семейства и приятели. По традиция събитието бе подчинено на благотворителната мисия, която бележи дейността на ротарианци, а ресторантът на хотел „Дунав плаза“ се оказа тесен да побере всички.
Вечерта започна с кратка рестроспекция на постигнатото през годините, идеята за зараждане на клуба през 2002 година, получаването на сертификата за неговото чартиране навръх 24 декември и бъдещите му амбиции. Отбелязани бяха всичките над 15 проекта, които с помощта на ротарианците и тяхната философия на грижа за обществото са променили условията за живот, спорт и обучение, основно в русенски училища и детски заведения. Прочувствени благодарности към ротарианците изразиха директорката на българския лицей в Кишинев Наталия Ярославская и директорът на детска ясла номер 4 в Русе Снежка Пенева.
„Бях сигурна, че когато дойдоха на посещение при нас в Молдова и обещаха да ни помогнат, всичко казано ще остане само на думи, защото досега винаги е било така. Всъщност обаче те направиха най-мащабното дарение, на което дори не сме се и надявали някога и със събраните от тях над 70 000 лева успяхме да изградим многофункционална спортна площадка за нашите ученици - такава, за каквато другите училища в Кишинев могат да ни завиждат. Затова искам да им изкажа огромни благодарности и най-специално да поздравя двигателя на този проект Енчо Енев“, заяви Ярославская.
Особено трогателна в думите си бе директорката на детска ясла номер 4, която нарече ротарианците ангели, с чиято помощ вторият дом за малчуганите е преобразен. В яслата бяха подменени над 350 кв.м стар балатум и беше положен ламинат от най-висок клас, бяха закупени меки килими с весели пъстри мотиви. Отделно бяха дарени люлки, кошари и обзавеждане. Подобно обновяване и модернизиране е необходимо за яслите 1 и 6, показва проучване на ротарианците и затова бъдещите им планове са насочени към подпомагане на тези две заведения.
Празникът и дейността на ротари клуб „Русе Дунав“ бяха оценени от областния управител Галин Григоров, който чрез общинския съветник и изтъкнат ротарианец Пламен Цветков връчи знака на областния управител на президента на клуба Тошко Каролев. Поздравления бяха поднесени и от председателя на общинския съвет Иво Пазарджиев. Кулминацията на празника беляза тържественото разрязване на огромна торта.