Мирис на борови клонки, който се примесва с аромата на греяно вино, подправено с дъхав карамфил, коледни песни, шумотевица и куп народ, който без да бърза се разхожда, разглежда сергиите, поспира, купува, похапва.
Би ми се искало така да започна репортаж за русенския коледен базар, който традиционно заема част от централния площад всяка година в края на ноември. 
Но всичкото ми развихрено въображение и цялата предколедна човешка доброта не са в състояние да опиша така това, което е разположено на площада - десетината кабинки, където без ентусиазъм се предлагат горе-долу едни и същи шапки, шалове и ръкавици и тук-таме вездесъщите коледни украшения /отново едни и същи/. 
Но моето първо изречение всъщност се отнася за атмосферата в предколеден Копенхаген. Говори се, че коледните базари в столицата на Дания са най-бляскави, най-оживени, най-многолюдни, най-разнообразни. Истината е, че май е достатъчно да се мине малко по на запад от нашата родина, за да се озове човек в истинско празнично оживление.
Дървените къщички на повечето предпразнични базари в града на Малката русалка са обкичени с елхови гирлянди и с традиционните алени панделки. А щандовете са отрупани с какво ли не. На всеки от базарите задължително присъстват поне два-три щанда с характерните северни сирена - гауди, маасдамери, тилзитери и още поне дузина названия, които звучат екзотично. Различните по форма цветни пити са наредени на пъстри пирамиди по щандовете и приковават погледите. Разбира се, всеки търговец предлага на посетителите да опитат - как така ще купуваш, ако се окаже, че не ти е любимото сирене? Другите задължителни щандове са тези с кехлибар - Прибалтика е истинското царство на това богатство, и на изделия от стъкло. Стъклени коледни играчки или бижута от стъкло и кристал са сред най-примамливите изкушения, които се радват на огромен интерес. Дървените играчки и коледните украшения от дърво също са в списъка на предпочитаните за празника стоки. Сладкиши, бисквити, бонбони, а също и солени гевречета - характерните за северните страни крендели също изобилстват по щандовете.
На базара в самия център на Копенхаген един от щандовете обаче сащисва - на него са подредени много грижливо ...клещи, шпакли, гаечни ключове, лозарски ножици, винтове и какви ли не други инструменти. Металът леко проблясва, дървените дръжки на пилите и отвертките са с очертани жилчици... Продавачът се смее и сочи голямата табела над главата си: тук всичко е направено от шоколад! Но така майсторски е направено, че илюзията е пълна! 
В общи линии, всичко, което би могло да донесе радост, мило чувство, забавление, приятна изненада - такива са стоките на базарите там. Сега се замислям - липсваха трикотажни поли, чорапогащници, ватирани ризи, хавлиени кърпи. Тоест, това, което обикновено у нас е позалежало и „се изнася“ по базарите, за да се разпродаде и да се изкупи от хората, които се щурат, избирайки подарък. Въпросните облекла и аксесоари датчаните и другите народи по- на запад от нас си ги продават в магазините. 
На коледните базари там и за търговци, и за посетители очевидно най-важно е хубавото настроение. Заради което непременно си заслужава след обиколката по щандовете да си вземете бяла или тъмна наденичка, опечена на огромна кръгла скара, въртяща се над жива жарава. И задължително - греяно винце, бяло или червено, в коледна чашка, от която се носи омаен мирис. С предчувствие за истински празник.