Изключително пряма жена, която винаги казва всичко директно, дори това да не се харесва на околните. Мила, добродушна, оптимистично настроена, но с непреклонен характер. Човек, който държи на справедливостта, не одобрява задкулисните неща и иска всяко нещо да е точно на мястото си. А когато се захване с работа, го прави много сериозно, дисциплинирано и отговорно. Това е 44-годишната банкерка Луиза Попова, или както я наричат приятели и близки - Лу, която е сред новите лица в общинския съвет. Една от най-харизматичните дами в местния парламент е от групата на ВМРО и ще кове местните закони през следващите четири години. 
Макар да е от групата на ВМРО, красивата банкерка не е тясно обвързана с партията, не членува в нея и е част от гражданската квота в листата й.
В политиката попада преди 4 години след телефонно обаждане
Никога не съм си представяла, че политиката ще бъде част от моя живот. На предходните местни избори сегашните колеги от ВМРО ми се обадиха и като специалист в моята сфера ми предложиха да ме включат в листата с кандидати за общински съветници, за да помагам. Симпатизирам на идеите на ВМРО, харесва ми пътя, по който ги прокарват. Канили са ме и от други партии, но категорично съм отказвала, тъй като не споделям техните идеи. През 2015 се съгласих да бъда сред кандидатите, но бях далеч от мисълта, че ще вляза в общинския съвет. Не съм имала тази амбиция, а и бях назад в листата. Тази година по същия начин ми предложиха, като сега в листата бях на седмо място и вече съм част от общинския съвет, казва Луиза. 
На тези местни избори обаче красивата банкерка 
беше и една от номинациите на ВМРО за кандидат за кмет
заедно с областния управител Галин Григоров, който впоследствие беше издигнат, депутата Искрен Веселинов и председателя на новия общински съвет Иво Пазарджиев. 
Беше много изненадващо за мен като предложение, тъй като не участвах активно в политическия живот, нямах нужния управленски опит и знаех, че не съм подходящият човек. Знаех, че човекът, който е най-подходящ за този пост, е Галин Григоров и на конференция избрахме него, споделя Лу. Тя обаче познава перфектно проблемите на града, а като човек, който работи в банковата сфера, е напълно наясно с нуждите и трудностите на малкия и средния бизнес. 
Общинската съветничка, която е 
наполовина украинка по майчина линия, е израснала в Русе и толкова много обича града 
и е закотвена в него, че дори след завършването на средното си образование не е искала да следва никъде другаде. Майка й е работила като счетоводител в „Жити“, обаче я насочва към Свищов. Бащата на Лу пък е бил дълги години моряк в БРП, а като дете тя често е пътувала със семейството си и е обиколила всички държави по поречието на Дунав. 
Изключително съм благодарна затова, тъй като мирогледът ти към външния свят се разширява, виждаш изключително много, обогатяваш се със знания, а това е голямо предимство, споделя чаровната съветничка.  
След като 
завършва средното си образование в училище „Олимпи Панов“ с хуманитарна насоченост
решава да държи кандидатстудентски изпит по математика, тъй като има по-голям шанс да я приемат предвид огромния наплив по онова време. Тогава изключително популярни са специалностите по счетоводство и финанси, но Лу не успява да се класира и е избрана да следва „Икономика и управление на индустрията“. 
Бях редовно обучение и си спомням студентските години с трепет и добри чуства, но за съжаление сега Свищов няма нищо общо с моето време, споделя Лу.  
След завършването на стопанската академия в Свищов през 1999 година красивата съветничка се връща в родния град, като междувременно в нея се поражда амбицията да работи в граничен пункт и записва „Валутен и митнически контрол“.
Първоначално Лу постъпва във фото студио, където освен със снимки се занимава допълнително с проекти за кабелни мрежи, което е било много творчески насочена дейност и й се отдава. След няколко месеца обаче започва работа в счетоводството в областта на търговията на едро. 
Кандидатства и в митниците, но не се е получава
а от дистанцията на времето Лу казва, че е било за добро. 
Междувременно се запознава със съпруга си Деян Попов, с когото вече 19 години са заедно.
Историята на срещата им е като сцена от романтичен филм. Луиза и Деян се запознават в един рок клуб, тъй като и двамата слушат такава музика. Свързва ги общ познат, който от дълги години живее и работи като лекар в Германия. През деня преди посещението в рок клуба обаче Лу, която тогава много често кара колело, се блъска в таксиметров автомобил и си пуква кост на ръката, за което разбира впоследствие. 
Инцидентът стана по невнимание. Таксиметровият шофьор отваря вратата докато минавам покрай колата, блъска ме и падам. Вечерта в клуба, докато си говорим, Деян съвсем случайно ме докосна по ръката и аз от болка изпищях. По това време той се занимаваше с внос на автомобили и каза, че има специално лекарство от Германия точно за стави - „Бенгей“, което никога няма да забравя.
Това беше и поводът да се видим повторно
След това стана ясно, че коста на ръката ми е пукната и лекарството няма да помогне, но вече се срещнахме с него и започнахме да излизаме, а от 2000 година сме заедно, разказва Лу.  
Деян е завършил Софийската духовна семинария, но не практикува, а има частен бизнес. Двамата имат много сходни интереси, оказват си голяма подкрепа и винаги се допитват един друг за изборите и решенията в живота. 
Плод на любовта им са синовете им - 16-годишният Кристиян, който учи в Европейското училище, и Александър, който е на 10 години.
Освен музиката, Лу и Деян са обединени от спорта, който редовно практикуват. Всяка сутрин красивата съветничка бяга, наред с това играе тенис, ходят на фитнес, а Деян язди и дори е председател на клуба по езда.
Професионалният път на Лу след търговията на едро продължава в Данъчното, където също работи няколко месеца, тъй като дейността не й допада.
Занимавах се с регистрация на фирми, касови апарати, но беше скучна материя, тъй като нямаш досег с клиенти, а работиш с досиета, споделя тя. 
През 2002 година Лу
попада в сферата, която й доставя най-голямо удовлетворение
Първоначално започва като стажант в Пощенска банка, а не след дълго й предлагат да стане мениджър и да работи с физически лица, като предлага потребителски кредити. 
Доказах се и бях първа в региона по продажби, качество на портфейл и други показатели, за което имам и грамоти. След известно време ми предложиха да се занимавам с фирмено кредитиране. Станах търговец на финансови продукти и съм напълно наясно кога и от какво има нужда един клиент. Винаги се получава един конфликт с мен и банката, защото тя иска да продаде абсолютно всичко, а аз не мога да продам на клиент нещо, ако няма нужда. Този горчив привкус, който остава в човека насреща, ще бъде не от банката, а от мен. Това винаги искам да го спестя на клиента и съответно винаги съм имала конфликт с ръководството.
За сметка на това клиентите не бягаха от мен и водеха след себе си нови и нови клиенти
казва Лу.  
През 2007 година с опитната банкерка се свързват от ръководството на Експресбанк, откъдето идва предложението да бъде мениджър фирмено кредитиране. Там работи 12 години до вливането на банката в ДСК, което обаче не й допада и тази година постъпва в Уникредит на същата позиция. 
И до ден днешен смятам, че колективът в Експресбанк остава един от най-добрите, а връзките и приятелствата, които завързах там, са просто неизмерими, споделя Лу. 
Тя е част от дамския Лайънс клуб. Три години е била и председател в обществения съвет на Училището по Европейски езици, като тази година приключи мандата, но се отказва да продължи заради многото ангажименти. 
Беше много интересна работата, но нямаше проблеми за решаване, тъй като директорката е изключително компетентна и знае по какъв начин да изведе училището напред, казва съветничката. 
В общинския съвет Луиза ще бъде член на комисията по екология, към която обществото има най-много очаквания, както и в комисията по бюджет и финанси.
Събрали сме се да решим проблемите на града
В понеделник беше и първата комисия по екология. Градът изисква страшно много от нас. Комисията е свързана с всички други комисии по веригата, но сме решени да прокараме всички идеи за решаване на проблема със замърсяването на въздуха. Решили сме да се хванем и хората да ни запомнят с нещо добро, нещо, което сме направили за града. Ще свикваме и извънредни комисии, за да може да направим план за действие за решаване на екологичните проблеми. Знам, че ще е доста трудно, но не искаме никой да говори, че общинският съвет не си върши работата. Всички членове на комисията имат стремеж и амбиция да го направим, всички идват с вътрешна енергия. Ежедневно се срещам с хора, знам проблемите им и знам, че няма да се решат за една година, но се надявам да се случи за 4-годишния мандат и съм сигурна, че няма да имаме пречки от страна на кмета Пенчо Милков, обяснява общинската съветничка. 
Малкото свободно време, което остава на Лу, тя прекарва със семейството си. Няма домашен любимец, а от стреса в ежедневието се разтоварва чрез спорт.