Заглъхналата Русенска корабостроителница - някогашната гордост на най-големия български дунавски град, може да получи реален шанс за нов живот. Заводът вече е огледан от бизнесмен, който специално обърнал внимание на връзката на предприятието с лимана.
Според източник на „Утро“ бизнесменът е посочил намерение да купи Корабната въпреки огромната й задлъжнялост от близо 30 милиона евро. Възможно е обаче производственият й профил да бъде сменен и в западния край на Русе да се произвеждат и ремонтират не кораби, а метални изделия.         

Анализът сочи, че площадката със запазени сгради и добра инфраструктура вероятно е привлякла вниманието на малайзийската компания „Eonmetall Group Berhad“, която през октомври заяви готовност да изгради втори мост над Дунав край Русе без държавни гаранции и да строи дългоочакваната магистрала между Русе и Велико Търново също без държавни гаранции. Само преди десетина дни стана известно още, че азиатският инвеститор иска да превърне летището в Щръклево в голям логистичен център и чрез българския си клан „Енометалл България“ ще кандидатства за сертификат за клас инвестиция пред Българската агенция по инвестиции.
„Eonmetall Group Berhad“ е водещ производител на метални конструкции и изделия за промишлеността. Компанията има и 35-годишен опит в изграждането на инфраструктурни обекти в Азия. Ако придобие бившата Корабна, това би превърнало Русе в неин основен център за развиване на бизнес не само в региона, а в цялата страна, а в перспектива - и в Европа. Стратегическо значение при подобни перспективи има използването на транспортните възможности на Дунав.