Достъпът до интернет става необходим за все повече русенци и по този показател градът ни е на челно място сред всички областни центрове в страната, включително и столицата София. Това показват данните от изследване на Националния статистически институт (НСИ) за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) през 2019 г. 
Интернет в дома си имат 84,4% от живеещите в Русе, резултат най-вече от дългогодишната работа на местните кабелни оператори „Нетуоркс“ и „Делта“, които ни предлагат достъп до глобалната мрежа от доста години, много преди да се появят сегашните мастодонти А1 и „Виваком“. На второ място е София с дял от 83 на сто. На дъното на класацията е Ямбол, където едва малко над половината домакинства (53,4%) имат достъп до интернет.
През 2019 г. 66.8% от хората на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място, а 53.9% се възползват от ресурсите на глобалната мрежа по няколко пъти на ден. Най-активни потребители на интернет са лицата с висше образование (91.7%), както и младите хора на възраст между 16 и 24 години - 90.3%.
Най-предпочитаното устройство за достъп до интернет извън дома или работното място e мобилният телефон, който се използва от 63.2% от лицата. 
Делът на хората, които през последните 12 месеца са пазарували онлайн за лични цели, е 21.7%. Най-активни при купуването на стоки и услуги онлайн са хората във възрастовата група 25-34 години с относителен дял 40.4%.
Данните от изследването обаче показват, че все по-честият досег с глобалната интернет мрежа увеличава и рисковете за потребителите. От анкетите на НСИ става ясно, че всеки девети (11,3%) е получавал съобщения с измамно съдържание (т.нар. фишинг). 5.6% са претърпели загуба на документи, снимки и други данни поради вирус или друго заразяване (например червей или троянски кон). 3.1% са били пренасочвани към фалшиви уебсайтове с цел кражба на лична информация (т.нар. фарминг), а 2.0% са имали проблеми с достъп на децата от домакинството до неподходящи уебсайтове.