71 пакета хероин за 1 435 000 лева пътувал заключен в тайници с оловни капаци под седалките на „Фолксваген Туран“. Контрабандата на най-пристрастяващия и жесток наркотик с тегло над 35.9 килограма била пресечена по време на митническа проверка на Дунав мост в сряда. За случая съобщиха вчера окръжният прокурор Георги Георгиев, наблюдаващият случая прокурор Пламен Петков и директорът на ТД „Дунавска“ към агенция „Митници“ Володя Петров.
„Автомобилът е бил собственост и управляван от 35-годишния български гражданин О.Ш. от Търговище. След анализ на риска около 14 часа на 11 декември е отклонен за митническа проверка, при която са открити опаковани и скрити във фабричните кухини под предните автомобилни седалки и покрити със специално изработени оловни капаци със заключващи механизми“, съобщи Георгиев.
Мъжът посочил, че пътува за град в Австрия. Имал и спътник в колата, засега няма причини и доказателства за обвиняването му в съучастничество. Иначе справка показала, че 35-годишният шофьор с турско потекло е минавал границата на страната около 10 пъти през годината. Съдебното му досие показало, че е осъждан 3 пъти досега, но не и за престъпления от този вид - 2 пъти е наказван за побои и причинени телесни повреди, а веднъж - за шофиране пиян.
Ако бъде признат за виновен, може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, глоба от 200 000 до 300 000 лева, както и конфискация. Към момента той отрича да има връзка с открития хероин.
Само за месец това е вторият тежък случай на разкрит опит за контрабанда на голямо количество наркотик, напомни Георги Георгиев и благодари на директора на митницата Володя Петров за добрата работа.
Предишният удар по наркотрафика беше на 17 ноември. Тогава бяха заловени 93.7 килограма хероин за 3.7 милиона лева в бус „Мерцедес Спринтер“, чийто 56-годишен шофьор Александър Юлиянов оттогава е в ареста.